Historické módní nesmysly: Od tudorovských límců po boční obruče

Historické módní nesmysly: Od tudorovských límců po boční obruče

Foto: HayDmitriy / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Módní odvětví se vyvíjí už po celá staletí. Módní trendy ovlivňuje mnoho faktorů. Rozvoj lidské práce, rozvoj techniky i rozvoj oděvního průmyslu. V minulosti lidé toužili po módních trendech.

Podřizování se módním trendům bylo vždy lidskou touhou. Lidé tím mohli ukazovat své postavení ve společnosti a také, zda se počítají k bohatým měšťanům, nebo k chudým. Následujících pět módních výstřelků vás možná zaskočí.

Výstřední paruky

Výstřední paruky získaly oblibu mezi francouzskou šlechtou, když král Ludvík XIV. ztrácel své vlasy a začal plešatět. Proces plešatění mu nejspíše způsobila tenkrát velmi rozšířená pohlavní choroba syfilis. Začal tedy nosit nápadné paruky. Urozené dámy i pánové na francouzském dvoře následovali svého panovníka a nosili také okázalé bílé napudrované paruky. Celkově se plešatost u mužů v 16. století vyskytovala a rozšiřovala. Rozšiřující se choroba syfilis byla tohoto příčinou. Plné dlouhé vlasy platily za znak zdraví, síly a potence.

Tudorovský límec

Tento límec byl charakteristickým módním znakem alžbětinské éry. Královna Alžběta I. preferovala tento těsný krční límec, který byl vyroben z jemného plátna. Popularitu si získal kvůli své velikosti. Sestával z kovové kostry a kvůli své velikosti nabyl na extravagantnosti.

Bloomer

Přiklonění se k některým módním stylům vyjadřovalo určitý někdy i politický postoj nositele. Bloomers k těmto skupinám patří. Aktivisté, kteří bojovali za práva žen v 50. letech 19. století, svůj postoj vyjadřovali nošením tureckých kalhot s květy. Nošení těchto kalhot bylo součástí celkové reformy pro postavení ženy ve společnosti. Mužům se toto nelíbilo a chápali tento módní trend jako hrozbu pro zavedenou doménu mužů ve viktoriánské éře. Kalhoty se nosily jen krátkou dobu.

Ve své době patřil mezi módní doplňky tudorovský límec
Ve své době patřil mezi módní doplňky tudorovský límec | Zdroj: Klanneke / Depositphotos

Bilauts

Tyto šaty se vyznačovaly extrémně dlouhými rukávy. Délka šatů dosahovala až na zem. Šaty byly navrženy tak, aby omezovaly pohyb rukou člověka, které tyto šaty oblékl. Tyto šaty byly určeny pro šlechtičny. Ruční práce jako pletení, vyšívání bylo pro šlechtu dovoleno. Kromě toho se také museli šlechtici a šlechtičny modlit. Ačkoliv byly šaty nepraktické, zvítězil módní trend a mezi francouzskou aristokracií se tyto šaty těšily velké oblibě.

Brašny (boční obruče)

Obruče pod sukně byly v módě poměrně často. Obruče byly schované pod dámskými šaty a měly za úkol rozšířit šířku sukně na stranách. Přední strana šatů zůstala rovná. Tento střih s obručemi pod šaty byl poměrně nepohodlný. Dáma s těmito šaty se musela otočit na stranu, když potřebovala projít dveřmi do dalšího pokoje.

Doufám, že se vám ukázka některých módních výstřelků z minulosti líbilo. Asi je lepší, že zůstaly ponechány historii. Ačkoliv v módním odvětí také platí, že se po určité etapě vrací k už dřívějším módním trendům, ale s nějakou novou obměnou. Rádi si pročítáte módní časopisy a necháváte se ovlivnit současnými módními trendy? Pohled do minulosti je rozhodně dobrý pro představu, jaké módní trendy se v minulosti objevovaly.

Reklama
Reklama