Disk z Faistu údajně skrývá poselství staré 4000 let. Vědci tvrdí, že jej konečně rozluštili

Disk z Faistu údajně skrývá poselství staré 4000 let. Vědci tvrdí, že jej konečně rozluštili

Foto: C messier / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Disk z Faistu je jedním z nejzáhadnějších artefaktů starověkého světa. Obsahuje zvláštní písmo, které se dosud nepodařilo plně rozluštit. Nicméně někteří vědci se nyní domnívají, že konečně odhalili jeho záhadné tajemství.

Vzhled disku a jeho objevení

Disk z Faistu má průměr asi 15 centimetrů a je vyroben z pálené hlíny. Z obou stran jej pokrývá 45 různých znaků, které jsou rozděleny do 241 skupin a uspořádány do spirálového vzoru. Znaky jsou vyryty do hloubky asi 1 milimetru a jsou velmi pečlivě provedeny. Disk je datován do období mezi 1700 a 1600 př. n. l., tedy do doby bronzové. Artefakt objevil v roce 1908 italský archeolog Luigi Pernier v antickém mínojském paláci Phaistos v Knósu na Krétě. Disk byl nalezen v místnosti, která byla pravděpodobně používána jako archiv. V současné době je disk uložen v Archeologickém muzeu v Heraklionu na Krétě. Od svého objevení se disk stal předmětem mnoha teorií a mnozí badatelé se jej pokoušeli rozluštit. 

Teorie významu disku

Existuje mnoho teorií o tom, co by mohly znaky znamenat, ale žádná z nich nebyla potvrzena. Jedna z teorií tvrdí, že disk obsahuje zprávu napsanou v jazyce mínojské civilizace, která vládla na Krétě v době bronzové. Další teorie uvádí, že znaky jsou jen dekorativním prvkem, který nemá žádný význam. Někteří odborníci se domnívají, že disk byl používán jako astronomický nástroj, zatímco jiní tvrdí, že byl používán jako náboženský artefakt nebo také pro administrativní účely. Existují také spekulace o určité formě hudební notace, nebo dokonce deskové hře. 

Nástroj pro učení náboženských textů

Nicméně donedávna nebylo úplně objasněno, co znamenají jednotlivé znaky a jakým jazykem jsou psány. V roce 2014 však tým vědců z univerzity v Cambridge oznámil, že konečně objevili klíč k rozluštění písma na disku. Vědci se domnívají, že disk obsahuje text psaný starověkým jazykem, který se používal na Krétě v době, kdy byl disk vyroben. Podle vědců disk obsahuje poselství, které se týká náboženských obřadů a rituálů, které se prováděly na Krétě v době starověku. Disk měl být používán v náboženských školách jako důležitý nástroj pro učení se náboženských textů a rituálů.

Faistův disk - strana B
Faistův disk – strana B | Zdroj: C messier / Creative commons, CC-BY-SA

Hymna bohyně lásky a války

Lingvista a archeolog Gareth Owense z Oxfordské univerzity se zabývá studiem Disku z Faistu už tři desetiletí. Nyní prohlásil, že jeho záhadu vyřešil na 99 %. V rozhovoru pro Athens-Makedonian News Agency v roce 2018 uvedl, že je stěžejní rozdíl mezi dešifrováním a čtením glyfů a skutečným pochopením významů souvisejících symbolů. Owense při své práci zjistil, že klíčem k rozluštění starověké hádanky byla Aštarté, mínojská bohyně lásky, války a hor. „Není pochyb o tom, že mluvíme o náboženském textu. Je to jasné ze srovnání s jinými náboženskými slovy z jiných nápisů ze svatých hor Kréty. Máme slova, která jsou naprosto stejná. Disk z Faistu je hymnou pro Aštarté, bohyní lásky (...) Stejně jako dnes se lidé modlí, když mají potíže, kvůli zdravotním problémům nebo osobním důvodům. Člověk se přece nemění,“ uvedl Owens. Jestli má Owense pravdu, nebo jestli disk ukrývá úplně jiné poselství, však ukáže až další výzkum

Reklama
Reklama