Japonská Atlantida – Yonaguniho památník bývá považován za podmořské město vytesané člověkem. Někteří vědci ale tyto závěry zpochybňují

Japonská Atlantida – Yonaguniho památník bývá považován za podmořské město vytesané člověkem. Někteří vědci ale tyto závěry zpochybňují

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na ploše velké 60krát 50 metrů se rozprostírá jeden z největších skalních útvarů, který se nachází pod vodou. Památník Yonaguni byl objeven v polovině 80. let 20. století. Od té doby se o něm vedou různé historky.

Náhoda přinesla světový objev

Yonaguni je ostrovní oblastí velmi oblíbenou potápěči. Dříve to bylo především kvůli krásám podmořské fauny a flóry, po obrovském objevu se zde ale lidé potápějí především kvůli jako pyramidě vypadající stavbě a jejímu okolí. Tu úplnou náhodou objevil potápějící se Japonec Kihachiro Aratake. Mělo to být obyčejné pozorování žraloků. Když se ale potápěč milující kladivouny vydal pod vodu, čekal ho objev, který lidstvo nezažilo. Na dně oceánu, v hloubce 35 metrů, našel mohutnou kamennou stavbu, kterou nejeden archeolog nazývá nálezem století. Kromě toho je to také nález, po jehož historii marně pátrá spousta vědců.

Kimura při zkoumání nalezl stopy civilizace

Jedním z těch, kdo strávil zkoumáním tohoto monumentu několik let, byl Masaaki Kimura, profesor mořské geologie a seismologie. Bádáním strávil více než 15 let, aby přišel s myšlenkou, že byl monument vytvořen člověkem, a tedy i dávnou starověkou civilizací. Připojuje ještě další nápad. A sice, že je to důkaz o existenci ztraceného kontinentu Mu, který byl do vody hluboko ponořen po silném hurikánu.

Své zkoumání podložil důkazy, které na monumentu našel. Jednalo se o prvky zanechávající na stavbách stopy po nástrojích, cestách, branách, kanálech, schodišti či opěrných zdech.

Kimura nebyl sám, kdo historii monumentu zkoumá

Stejně jako Kimura se i spousta dalších vědců a potápěčů snažila najít odpověď na otázku, zda se jedná o podvodní město obývané ztracenou civilizací, či pouze o přírodou vytvořený skalní útvar. Žádný vědec ještě nedokázal odhalit pravdu. Přitom existuje hned několik teorií.

Yonaguni mohl být místem, kde bydlela starověká civilizace

Jedna z tezí považuje Yonaguni za takzvanou japonskou Atlantidu. Tedy lidskou pyramidovou stavbu, která dokonce nese i důkazy o starověké civilizaci. Mnoho expertů naopak jakoukoliv existenci civilizace v tomto mořském světě vyvrací. Tvrdí, že rovné hrany památníku, které mohou připomínat práci člověka, jsou ve skutečnosti přirozenou stratigrafií pískovců. Není tedy žádný důvod myslet si, že za stavbami stojí lidská síla.

Reklama

Pod tuto teorii se podepsal i další vědec. A sice profesor matematiky a vědy Robert Schoch. Ten se drží teorie, že přímé linie vytvořené struktury mohou naznačovat přirozený proces eroze. Za vším by tak měla být jen a pouze příroda.

Způsob vzniku možná nikdy nebude objeven

Yonaguni je jedním z nejkrásnějších památníků nacházejících se pod vodou. To mu ale nebrání nechat si tajemství o svém vzniku pro sebe. Třeba se jednoho dne dočkáme důkazů, které nám dokážou, jak to s památníkem v minulosti skutečně bylo.

Reklama
Reklama