Co by se stalo, kdyby se naše planeta Země srazila s planetou Jupiter?

Co by se stalo, kdyby se naše planeta Země srazila s planetou Jupiter?

Foto: dourleak / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ačkoliv je vesmír vědci hojně zkoumaný, pořád se mohou objevovat nové a nové otázky, jako například: Co by se stalo, kdyby se naše planeta Země srazila s největší planetou sluneční soustavy Jupiterem? A je to vůbec možné? 

Jupiter je planeta mnoha záhad 

Zatímco rudá planeta Mars už má své vlastní projekty na stavbu prvního města, Jupiter, zdá se, návštěvníky nepřijímá. Jeho povrch totiž nedovoluje na Jupiteru přistát. Planeta Jupiter je tvořená z plynů, převážně z vodíku a helia. Doteď dokonce není jisté, jestli má Jupiter své jádro jako planeta Země.

Vědci se domnívají, že pokud nějaké jádro Jupitera existuje, bude mít velikost naší planety Země. Zatímco velikost Země lze přirovnat ke kuličce hroznového vína, velikost planety Jupiter se pak podobá basketbalovému míči. Pro planetu Jupiter je typický velmi krátký den, protože se planeta otočí každých 10 hodin.

Na druhou stranu má však tato planeta velmi dlouhý rok, protože jeden Jupiterův oběh kolem Slunce trvá dvanáct pozemských let. To je tak všechno, co je potřeba o této planetě ze začátku vědět, kdyby hrozil střet s naší Zemí. Ale je vůbec možný? Co by se muselo stát, aby se planeta Země střetla s Jupiterem, a jak by to vypadalo? 

Jupiter
Zdroj: Vadim Sadovski | Jupiter

Aby se Země střetla s Jupiterem, musela by opustit svou oběžnou dráhu kolem Slunce 

Pro to, aby reálně nastala hrozba střetu s Jupiterem či dalšími planetami ve vesmíru, by musela Země opustit svou oběžnou dráhu kolem Slunce a vydat se směrem k planetě Jupiter. Pokud by se tak stalo, trvalo by jí to přibližně 242 dní.

Už šestý den, kdy by se na tuto cestu vydala, bychom mohli Jupiter sledovat ve velikosti našeho měsíce. Časem by byl Jupiter samozřejmě větší a větší, což by se projevilo i na úbytku světla na Zemi. Už při dosažení oběžné dráhy Marsu by bylo denní světlo poloviční.

Pokud by se tedy Země dostala do bezprostřední blízkosti planety Jupiter, hrozí jí, že se střetne s některým ze 79 měsíců, které kolem Jupitera obíhají. Pokud ne, dojde k nárazu do planety Jupiter. Při něm se obě atmosféry planet stlačí a zapálí vzduch. Už teď je jasné, že planeta Země z této srážky nikdy nemůže vyjít jako vítěz. Shoří v atmosféře a její zbytky pohltí Jupiter, který tímto může opět maličko změnit svou konzistenci. 

Střet Jupiteru se Zemí by byl pro naši planetu samozřejmě likvidační. Ovšem ani ve vymyšleném případě, že bychom z této události vyvázli jako lidstvo celí, bychom nejspíš neměli důvod k radosti. Věděli jste, že na Jupiteru dost fouká a už přes sto let na něm panuje super bouře, která je viditelná jako červená skvrna na jeho povrchu?

Srážka s Jupiterem nám zatím nehrozí. Ovšem ani v případě, že by něco takového hrozilo, si nad tím nejspíš nemusíme lámat hlavu a něco řešit. Zánik planety by byl v tomto případě nevyhnutelný. A tak by jen zbývalo vymyslet, jak strávit poslední necelý rok na cestě za Jupiterem. 

Reklama
Reklama