Simulace vesmíru, která je dostupná každému

Simulace vesmíru, která je dostupná každému

Foto: sdecoret / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zapomeňte na online hry, které vám slibují, že díky nim prozkoumáte celý svět. Mezinárodní tým vědců vytvořil celý virtuální vesmír a je na cloudu volně přístupný.

Uchuu

Nová simulace vesmíru je mapa a stroj času v jednom. Mapa nazvaná Uchuu, což je japonský výraz pro vnější vesmír, nezahrnuje Casseipoiu ani měsíce Neptunu. Místo toho je to mapa velkých galaxií a kup galaxií, které jsou slepeny neviditelnou sítí temné hmoty, která nevydává žádné elektromagnetické záření, ale přesto působí na vesmír gravitační silou. 

Vědci z japonské univerzity v Čibě, Andaluského astrofyzikálního ústavu ve Španělsku a několika dalších institucí v Evropě, Spojených státech, Argentině a Chile vyvinuli simulaci s cílem studovat strukturu vesmíru v průběhu téměř celé jeho 13,8 miliard let dlouhé historie. 

galaxie
Zdroj: Zakharchuk / shutterstock | galaxie

Výroba Uchuu

Simulace je virtuální krychle o rozměrech 9,63 miliardy světelných let na každé straně, která obsahuje 2,1 bilionu simulovaných částic temné hmoty. Byla vytvořena na superpočítači ATERUI II na Japonské národní astronomické observatoři a její sestavení trvalo rok. 

K vytvoření Uchuu bylo zapotřebí „všech 40 200 procesorů (procesorových jader), které jsou na superpočítači k dispozici výhradně po dobu 48 hodin každý měsíc,“ uvedl ve svém prohlášení Tomoaki Ishiyama, počítačový vědec z univerzity v Čibě. „Spotřebováno bylo 20 milionů hodin superpočítače a vygenerovány byly 3 petabajty dat, což odpovídá 894 784 853 snímkům z 12megapixelového mobilního telefonu.“ 

Historie vesmíru dostupná každému

„Uchuu je jako stroj času,“ uvedla doktorandka Ústavu astrofyziky v Andalusii Julia F. Ereza. „Můžeme jít v čase dopředu, dozadu i se zastavit, můžeme si přiblížit jednu galaxii nebo oddálit a zobrazit si celou kupu, můžeme vidět, co se skutečně děje v každém okamžiku a na každém místě vesmíru od jeho prvních dnů až po současnost.“ 

Mapa je k dispozici ke stažení nebo si můžete novou simulaci prohlédnout ještě rychleji prostřednictvím úvodu na YouTube. Než si začnete dělat starosti s dobou stahování, výzkumný tým použil vysoce výkonné výpočetní techniky ke komprimaci informací o vzniku a vývoji halo temné hmoty v simulaci Uchuu do katalogu o velikosti 100 terabajtů. Tento katalog je nyní k dispozici všem v cloudu ve snadno použitelném formátu díky výpočetní infrastruktuře skun6 umístěné v Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA-CSIC), skupině RedIRIS a Galicijském superpočítačovém centru (CESGA). V budoucnu budou zveřejněny katalogy virtuálních galaxií a mapy gravitačního čočkování.

Vědecké produkty Uchuu založené na velkých datech pomohou astronomům naučit se interpretovat přehledy galaxií založené na velkých datech, které se v příštích letech očekávají od zařízení, jako je teleskop Subaru a vesmírná mise ESA Euclid.

Reklama
Reklama