Reklama

"Už jste někdy dostali losí polibek?" Los Sauli a jeho život ve středním Finsku

"Už jste někdy dostali losí polibek?" Los Sauli a jeho život ve středním Finsku Foto: BlueOrange Studio / Shutterstock
Aktualizováno:
3 min

„Už jste někdy dostali losí polibek?“ Přesně takhle vítá své návštěvníky restaurace Hirvikantano, ležící uprostřed lesů nedaleko města Jämsä ve středním Finsku. Srub z 19. století doplňuje atmosféru opuštěného místa a jeho interiér zdobí parožnaté lustry, kliky a mnoho dalšího. Není to ale jen jídlo a krásy designu, na co se můžete jako návštěvníci těšit.

Reklama

K rozložitému srubu totiž patří i soukromá zoo! Zalesněná finská krajina se neskládá jen z nádhery jezer a čistého vzduchu, ale i z velmi drsného života tamějších zvířat, který bere majitel srubu Heikki do svých rukou.

Když se mu v roce 2014 povedlo zachránit mládě Losa evropského poté, co jeho matku zabil medvěd, zřídil u svého srubu opravdový domov pro tato majestátní zvířata. Sauli, jak byl malý los posléze pojmenován, se velmi brzo etabloval do lidské společnosti a naučil se mnoha roztomilým trikům. Proto vás po příjezdu vždy uvítá nadšenou tváří a losím polibkem! Dnes je z něj už dospělý samec a aby mu nebylo smutno, pořídil mu Heikki stejně starou samici jménem Jenni. Jejich jména tak úplnou náhodou kopírují finský prezidentský pár! Dnes už jsou Sauli a Jenni rodiči dvou malých losích dvojčat, které se mají radostně k světu a kdo ví? Možná se naučí stejné zálibě, jakou má jejich otec!

Působnost srubu restaurace Hirvikartano se po příchodu Sauliho začala významně rozšiřovat, a tak už Heikki vlastní několik dalších Sobů polárních a daňků. Všechna zvířata je možné vlastnoručně krmit, jejich milá povaha vám zaručí opravdový zážitek. Tento typ na výlet ale nemusí být spojený jen se zvířaty. Uvnitř restaurace je možné ochutnat ta nejlepší jídla, kulturně spojená s Finskem a touto oblastí. Většinu návštěvníků však ihned napadne, že součástí finské kuchyně je také sobí, losí nebo dokonce medvědí maso. Na otázku po tom, zda-li restaurace nabízí maso z vlastního chovu se však Heikki pohoršuje. Členové rodiny prý na talíř nepatří.

Zajímavostí ohledně losího druhu je jeho produkce mléka. Losí mléko se ve Finsku nestalo komerčním, proto je jeho produkce stále nepotřebná, a tím pádem zakázaná. Kde se ale stalo losí mléko vyhledávanou pochoutkou je Kanada, Rusko a Švédsko. Obsahuje vysokou úroveň mléčného tuku a sušiny a ve srovnání s mlékem kravským má mnohem vyšší hladinu hliníku, železa, selenu a zinku. Farma Elk House ve Švédsku je považována za jediného výrobce losího sýra na světě a vlastní tři losy, jejichž mléko přináší přes 300 kilogramů sýra ročně. Jeden kilogram se prodává přibližně za jeden tisíc amerických dolarů.

Farma chovající divokého losa nemá ve Finsku obdoby a Ravintola Hirvikartano je zatím jediná svého druhu už jen díky tomu, že je zde velmi těžké sehnat veškerá povolení. Obdobná zařízení však můžeme nalézt i v jiných zemích jako je například Rusko (Kostroma Moose Farm) nebo Švédsko (Arctic Moose Farm).

Reklama
Reklama