Sardinková tvrdá měna v amerických věznicích rozjela rybí inflaci i hyperinflaci

Sardinková tvrdá měna v amerických věznicích rozjela rybí inflaci i hyperinflaci

Foto: Motortion Films / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vězni často stojí před problémem, jak nahradit běžné oběživo, aby si mohli koupit „nelegální" zboží anebo jen dát někomu všimné (úplatek). A to je prostor pro výměnný obchod známý již od pravěku.

Americký deník Wall Street Journal sdílel v roce 2008 na své webové stránce příspěvek svého reportéra Justina Schecka na téma „výměnného obchodu“ v amerických věznicích. Larry Levin v době, kdy si ještě odpykával svůj trest ve federální věznici Lompoc v Kalifornii, připravoval pro jednoho ze svých spoluvězňů podklady k žádosti o rozvod. Za ty dostal neobvyklou apanáž: odměnou mi bylo pár krabiček olejovek, převzal tehdy Mesec.cz.

V Americe stejně jako v České republice nesmí u sebe vězni držet hotovost. Nepovolenou látkou jsou ve věznicích spravovaných federální vládou od roku 2004 také tabákové výrobky.

Tehdejší měnou tohoto království byly sardinky, ironicky komentoval výše uvedenou událost Levinův klient Mark Bailey. V Lompocu se ocitl na dva roky kvůli krácení daní ve svém striptýzovém klubu, zatímco Larry Levin tam končil svůj devítiletý trest za prodej drog. Larry olejovky použil jako všimné pro místního holiče, jinými se odměnil za správku svého ošacení.

Rybí inflace a hyperinflace

Zajímavou věc poznamenává jeden vězeň ve videu Wall & Broadcast na FEE Stories ohledně nezvyklého výměnného obchodu:

Reklama

„Makrela byla užitečná, protože byla ze své podstaty inflační. Každý den se do oběhu dostalo určité množství makrel. Každý vězeň si může koupit pouze 14 makrel týdně. 14krát 500 vězňů za 52 týdnů je množství makrel, které se každý rok dostávají do oběhu." A proto to byla docela dobrá stabilní hodnota měny.

„Důvod, proč měla makrela hodnotu, je ten, že vězni věřili, že má hodnotu. Dokonalým příkladem toho bylo, že platnost makrel vyprší po třech letech. Lidé je však nevyhazovali jen tak, staly se známými jako ‚money macks‘ a ponechaly si 75% hodnotu ‚jedlých makrel‘, protože lidé věřili, že stále mají hodnotu a stále se používají v transakcích.“

„Nikdy nezapomenu na den, kdy makrely ztratily všechnu svou hodnotu téměř přes noc. Někdo měl obrovské množství makrel, které byly zabaveny, a administrativa je nechala sedět v kýblu. V podstatě zavedli hyperinflaci.“

Známky, tyčinky OK, ale makrely vedou

Jednoduchou alternativou se staly aršíky poštovních známek. Jinou možností, zejména ve věznicích na západním pobřeží Spojených států, jsou energetické tyčinky PowerBar nebo plechovky s tuňákem. Ale ve většině ostatních věznic jsou v poslední době obdobou peněz makrelové filety v oleji.

Dozorci obchod nevidí rádi

Vedení věznic samozřejmě podobné praktiky odsuzuje. Tisková mluvčí ředitelství Amerických federálních věznic Felicia Ponce ke zjištěním reportéra Wall Street Journalu emailem uvedla, že dozorci ve věznicích mají pokyn omezit množství kusů potravin, které mohou mít odsouzení u sebe. Odsouzení, kteří jsou přistiženi při výměnných obchodech, jsou trestáni pobytem v uzavřeném oddělení a ztrácí kredit, který získali předchozím dobrým chováním.

To je také důvod, proč odsouzení nechtějí o „rybí ekonomice“ příliš hovořit. Reportér získal zprávy zejména od lidí, kteří již byli z amerických věznic propuštěni. Zjistil ale, že s makrelami jsou spojeny tři zásadní problémy: nedostatek místa, kde může jejich majitel makrely skladovat, zdražení tohoto výrobku, dané tím, že makrely se do Ameriky dováží a dolar v posledních dvou letech klesal, a konečně je to problém, co dělat s makrelami v době, kdy se jejich majiteli blíží termín propuštění.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama