Opice sice nejsou prehistoričtí lidé, ale potvrzují ranou existenci lidské prostituce: Samec si kupuje samici, ta obratem ovoce

Opice sice nejsou prehistoričtí lidé, ale potvrzují ranou existenci lidské prostituce: Samec si kupuje samici, ta obratem ovoce

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Existuje dost vysoká pravděpodobnost, že sex byl jednou z prvních služeb, kterou lidé za peníze poskytovali. Důkaz pro tuto teorii vzešel z obvyklého zdroje neboli z toho, že si „vědci hráli s opicemi“.

Když většina lidí mluví o prostituci jako o „nejstarší profesi“, berou to pravděpodobně s nadsázkou. Ve skutečnosti na tom je hodně pravdy. Existuje dost vysoká pravděpodobnost, že sex byl jednou z prvních služeb, kterou lidé za peníze poskytovali. Důkaz pro tuto teorii vzešel podle Stručné historie neřesti z obvyklého zdroje neboli z toho, že si „vědci hráli s opicemi“.

Monkey business

 V roce 2005 provedl behaviorální ekonom Keith Chen z Yaleovy univerzity unikátní experiment – naučil skupinu opic malp kapucínských zacházet s penězi. Společně se svými spolupracovníky rozdal opicím malé stříbrné plíšky s dírkou uprostřed a několikrát jim názorně předvedl, že se mince dají vyměnit za ovoce nebo kostky želé. Když se zdálo, že opice chápou, co mají dělat, začal Chen dávat každé opici dvanáct mincí denně.

Gamblerky a první opičí loupež v historii

Po nějaké době začaly malpy chápat základní pravidla kupní ekonomiky. Když klesla cena kostek želé, opice si je nakoupily do zásoby. Když Chen ukázal opicím hru, při které měly možnost vsadit peníze a buďto své bohatství znásobit, nebo o všechno přijít, staly se z některých gamblerky, dozvídáme se doslova z publikace Roberta Evanse s podtitulem Jak zlozvyky budovaly civilizace. Tohle chování bylo tak neskutečně podobné našemu, že netrvalo dlouho, kdy jedna z opic se pokusila o první loupež v opičí historii.

Koupil si samici, ta ovoce

Chen s opicemi pracoval v malé kleci, která byla oddělena od hlavního výběhu. Jednoho dne se stalo, že dřív, než se mohla přepážka oddělující velkou a malou klec úplně uzavřít, popadl první opičí bandita pytlík s mincemi a hodil ho do velkého výběhu, kde si jeho kumpáni lup rozebrali. Ve všem tom zmatku Chen zpozoroval, jak jeden z opičáků předává své neprávem nabyté bohatství jedné ze samic. Následoval sex a opičí prostitutka si pak zašla nakoupit nějaké to ovoce.

Malpy kapucínské sice nejsou prehistoričtí lidé, podle výzkumu doktora Chena ale odhadujeme, že koncept směny peněz za sex vyvstal v historii poměrně brzy. A archeologové mají k dispozici důvěryhodné důkazy, které tuto teorii potvrzují.

Reklama
Zdroje článku:
nytimes.com, ekontech.cz, EVANS, Robert. Stručná historie neřesti: jak nešvar budoval civilizace. Přeložil Klára DOLEŽALOVÁ. Praha: Dobrovský, 2017. Knihy Omega. ISBN 978-80-7390-506-4.
Reklama