Humánní vězení v Grónsku lepší než koleje: 8000 m2 pro 76 vězňů, každý má svůj byt s francouzskými okny bez mříží

Humánní vězení v Grónsku lepší než koleje: 8000 m2 pro 76 vězňů, každý má svůj byt s francouzskými okny bez mříží

Foto: Oliver Schauf / Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nová budova věznice v Grónsku je společenským a architektonickým experimentem: Místo masivních pevnostních zdí a sterilních cel jsou zde velké okenní otvory a domácká atmosféra.

Dánská architektonická kancelář Schmidt Hammer Lassen Architects (architekti Schmidt Hammer Lassen) ve spolupráci s další architektonickou kanceláří Friis & Moltke realizovala věznici „Ny Anstalt“ v Nuuku, hlavním městě Grónska. V architektonické soutěži zvítězili dánští architekti v roce 2013 a budova byla dokončena v roce 2019. Nedávno otevřená první věznice ostrovního národa představuje sociální a architektonický experiment. Nápravné zařízení s nezvyklou otevřeností a velkými francouzskými okny pro nerušený výhled na fjord a drsnou grónskou krajinu. Cílem je „cítit se spojen s vlastí místo pocitu izolace“.

Dívejte se přes zdi věznice na krajinu

Severovýchodně od hlavního města Nuuk (v blízkosti jižního cípu Grónska, bývalé dánské kolonie, která se rozprostírá na polárním kruhu) na severním svahu hory s výhledem na moře má vězení tvar malé vesnice. Komplex se skládá z řady bloků umístěných tak, aby kopírovaly přirozené obrysy skalnaté krajiny podél grónského pobřeží. Pět staveb je uspořádáno tak, že každá budova má výhled přes vězeňské zdi do krajiny.

Vězeňský komplex stojí na betonovém základu, který opticky mizí ve svahu a nechává horní patra jako by plavat. Ploché konstrukce díky tomu vyčnívají za základnu a otevírají se na všechny strany s velkými okenními plochami různých vzorů a rozměrů. Budovy jsou uzavřeny fasádou z cortenové oceli, která je vizuálně odlišná od základny. Ocelová fasáda se vlivem počasí v příštích letech opticky změní.

Vše po ruce na 8000 m2 pro 76 vězňů

Architekti Schmidt Hammer Lassen navrhli třípatrový objekt o rozloze 8 000 metrů čtverečních jako klastr. Tři bytové domy i pracoviště, vzdělávací a sportovní zařízení, knihovna, zdravotní středisko a kaple jsou rozmístěny v několika úrovních a propojeny chodbami a tunely.

Tři bytové domy mají cely pro 76 vězňů, každá o velikosti 12 metrů čtverečních, z toho 40 v uzavřené části. Společný prostor osvětluje panoramatické okno. Okna bez mříží poskytují většině obyvatel nerušený výhled na moře z jejich „pokojů“.

Reklama

Vládní koncepce rehabilitace

Ve věznici „Nuuk Correctional Facility“, jak se ústav oficiálně nazývá, jde o součást vládní koncepce rehabilitace. V budově věznice od Schmidta Hammera Lassena by měl být co nejvíce přítomen kontakt s okolím, s domovem vězňů, a tím podporovat rehabilitaci. V ostrovní zemi s pouhými zhruba 57 tisíci obyvateli je znovuzačlenění pachatelů do společnosti obzvláště důležité. Mnoho vězňů pochází z Nuuku a stále zde mají rodinu. Vězni a personál se často znají ze školních lavic.

Architekti ze Schmidt Hammer Lassen chtějí návrhem architektury podpořit proces rehabilitace vězňů. Otevřenost, světlo, výhled, bezpečnost a flexibilita byly hlavními hodnotami při navrhování prvního zařízení tohoto druhu v Grónsku. Podle architektů zde byl učiněn pokus „sílou designu humanizovat soudní systém“.     

Pomáhá najít rovnováhu

„Náš projekt vyhovuje jedinečné a krásné krajině a hledá rovnováhu mezi trestem a rehabilitací. Celá myšlenka projektu je dát komplexu kvalitu, která podporuje opětovné začlenění do společnosti a omezuje fyzické a psychické násilí,“ říká Morten Schmidt ze společnosti Schmidt Hammer Lassen.

Bytové buňky jsou útočištěm a mají vlastní koupelnu a lednici. Může to znít jako vybavení hotelu, a přesto to slouží účelu zařízení. Grónský trestní systém se soustředí na „znovuintegraci“. I odsouzení vrazi a násilníci si zde během dne užívají určité svobody.

Tento koncept „humánního vybavení“ napodobuje rytmus a strukturu každodenního života. Vězni by tak měli mít po propuštění větší šanci na úspěšnou reintegraci do společnosti s nižší mírou recidivy. Architektura od Schmidta Hammera Lassena a interiérový design chtějí tento proces podpořit.

Moderní bezpečnost

Samozřejmě i věznice musí splňovat nejnovější bezpečnostní standardy. Disponuje proto nejmodernější sledovací technikou, zámkovými systémy a kamerami ve všech koutech. Technická a logistická infrastruktura věznice je však vizuálně omezená. Společnost Schmidt Hammer Lassen navíc vypracovala monitorování tak, aby bylo zapotřebí méně zaměstnanců než obvykle.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama