Pozor na francouzský sýr. Kvůli možnému ohrožení zdraví mizí z obchodů
Fancouzský sýr Morbier AOP je v České republice vyřazen z prodeje kvůli podezření na kontaminaci bakterií Escherichia coli. Velká část distribuovaných kusů však již prodána.
Riziko výskytu nebezpečné bakterie ve francouzském sýru
Státní veterinární správa varuje před francouzským polotvrdým sýrem s názvem Morbier AOP 45 Jours. Výrobcem je společnost Fromageries Perrin-Vermot. Důvodem stažení produktu z trhu je možná kontaminace bakterií Escherichia coli. Laboratorní testy sice výskyt této bakterie v sýru jednoznačně nepotvrdily, výrobce se však rozhodl k preventivnímu zastavení prodeje.
Kde byl sýr prodáván
Sýr Morbier AOP 45 Jours byl v České republice prodáván v obchodní síti Delmart. Do prodeje bylo v lednu 2025 uvedeno celkem 240 kusů, přičemž 54 z nich bylo zadrženo ještě na skladě. Zbylých 186 kusů však bylo prodáno. Dotčené jsou všechny šarže s datem minimální trvanlivosti od 16. ledna do 29. března 2025. Spotřebitelům tak hrozí riziko, že právě jejich produkt spadá do této šarže.
Reakce úřadů
České úřady se o závadném sýru dozvěděly prostřednictvím evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). Česká veterinární správa okamžitě zahájila šetření v síti prodejen Delmart, kde byl sýr distribuován.
Oficiální upozornění spolu s výzvou ke stažení produktu z trhu uveřejnila SVS na svých webových stránkách. Rovněž zdůraznila, že se jedná o preventivní opatření a v souvislosti s tímto sýrem nedošlo k žádným případům onemocnění bakterií Escherichia coli.
Další případy kontaminace francouzských sýrů
V minulosti nastaly podobné případy, kdy se do České republiky dostaly kontaminované francouzské sýry. V prosinci 2024 to byl sýr Mont d'Or od výrobce Fruitière des Jarrons, který byl nakažen bakterií Yersinia enterocolitica.
V roce 2023 se na český trh dostal sýr Brie de Meaux kontaminovaný bakterií Listeria monocytogenes. Tato bakterie způsobuje onemocnění listerióza, která může být nebezpečná pro seniory, těhotné ženy a lidi s oslabenou imunitou. Sýr byl distribuován také do Belgie a Německa. V reakci na veřejné varování prostřednictvím systému RASFF byl produkt stažen z prodeje.
V předchozích letech byl v prodeji také sýr Camembert kontaminovaný bakterií Escherichia coli O26. Dalším případem byl sýr typu Raclette, ve kterém se vyskytovala bakterie Listeria monocytogenes. Tento sýr byl distribuován také do Německa, kde po jeho konzumaci museli být čtyři lidé hospitalizováni.
Tyto a další podobné případy jsou známkou toho, že i vysoce kvalitní a tradiční evropské sýry mohou být zdravotně závadné. Ke kontaminaci může dojít během výroby, zrání či distribuce. O případných závadných produktech vždy informuje Státní veterinární správa.