Věznice bez cel a postelí, zato s dětmi: Nejkrutější ženské zařízení v Íránu, které nikdy nebylo určeno pro lidské bytosti

Věznice bez cel a postelí, zato s dětmi: Nejkrutější ženské zařízení v Íránu, které nikdy nebylo určeno pro lidské bytosti

Foto: Student News Agency / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Vězeňkyně jsou vystavené všem formám mučení, včetně znásilnění. Vedení věznice je uráží a bije, čímž způsobuje a zhoršuje jejich psychické problémy.“ Ženská věznice Qarchak nacházející se v poušti východně od Teheránu je známá jako nejnebezpečnější a nejhorší věznice v Íránu kvůli nelidským podmínkám.

„Vězeňkyně jsou vystavené všem formám mučení, včetně znásilnění. Vedení věznice svěřenkyně uráží a bije, čímž způsobuje a zhoršuje jejich psychické problémy.“ Ženská věznice Qarchak nacházející se v poušti východně od Teheránu je známá jako nejnebezpečnější a nejhorší věznice v Íránu kvůli nelidským podmínkám.

Tisková agentura Human Rights' Activists News Agency (HRANA) zveřejnila podrobnou zprávu o věznici, která uvádí, že má nejhorší pověst mezi ženskými věznicemi v Íránu. Nachází se v pusté poušti a přes svou malou velikost hostí velké množství vězenkyň. Věznice nerozděluje vězenkyně podle spáchaných trestných činů, což vede k následnému násilí. Tím se poměry v zařízení zhoršují, dále chybí lékařské služby, a dokonce jsou vězeňkyně vystaveny mučení, popisuje server Alarabiya News.

Počet vězeňkyň a plocha věznice

Podle výše uvedené zprávy je v sedmi odděleních věznice více než 2000 žen, přičemž v každém oddělení jich je drženo 200 až 300. Některé vězeňkyně u sebe mají děti, přičemž jejich počet se každým rokem zvyšuje. Celková plocha věznice nepřesahuje 1500 m2, plocha sekcí, administrativy a ostatních částí věznice nepřesahuje 400 m2, tedy prostor každého vězně je zhruba 20 cm2.

Věznice bez cel a postelí

Ve věznici nejsou žádné cely, ale je zde jeden sál, kde se nachází 600 lůžek. Ostatní vězeňkyně, kterých je kolem 1400, a některé děti, musejí spát na podlaze.

Mučení a znásilňování

Podle zprávy jsou vězeňkyně vystavené všem formám mučení, včetně znásilnění. Vedení věznice svěřenkyně uráží a bije, čímž způsobuje a zhoršuje jejich psychické problémy. Vedení věznice trestá ty, které protestují proti podmínkám věznice – jako je špatná kvalita stravy nebo nedostatek lékařských služeb – tím, že je posílá na samotku, kterou ale nesdílí sama, ale s jinou psychicky narušenou odsouzenou, aby tak byly mučeny obě.

Reklama

Jídlo

Jídlo je jedním z hlavních problémů věznice, protože ho pro všechny není zdaleka dostatek. Vězeňkyním se obvykle podávají špagety, vařené brambory a chléb. V důsledku toho mnoho z nich trpí vážným nedostatkem vitamínů.

Stížnosti se trestají

Zdroj blízký jedné z odsouzených uvedl, že vedení věznice vyhrožuje ženám, že budou drženy na samotce, pokud budou mít námitky proti nedostatku jídla nebo špatným podmínkám v zařízení. Také dodal, že pokud dojde mezi vězeňkyněmi k potyčce, dozorci nezasahují, a boj se tak eskaluje, někdy skončí i smrtí.

Přeživší svědkyně

Společnost IranWire obdržela dva zvukové soubory odeslané z nechvalně známé věznice Qarchak ve Varaminu. Po šokujícím rozhovoru s nedávno propuštěnou aktivistkou za práva dětí Atenou Daemivou vloni v létě promluvilo více vězeňkyň o nelidských podmínkách, které snášejí v zařízení, které bylo kdysi farmou pro hospodářská zvířata.

„Je to uprostřed pouště a chybí tam čistý vzduch i voda. Nejdříve byla (budova) postavena jako hřbitov, pak jako farma, takže její zařízení a infrastruktura přirozeně nebyly vybudovány pro vězně z nejtěžších poměrů v Íránu. Výsledkem je, že podmínky v Qarchaku nejsou vhodné pro lidské bytosti. Lidi drží ve stejných, i když upravených kójích. Mělo by být zřejmé, že kanalizace je určena pro krávy, nikoli pro lidi. Ani ventilační systém není vhodný pro lidi. Nic v něm nepřipomíná vězení. Poloha je drsná, infrastruktura taková, že mám pocit, že je určena pouze k mučení,“ citoval aktivistku zmiňovaný server IranWire.

Sadra Abdollahi, jehož manželka nyní tráví dny a noci v tomto vězení, se domnívá, že Qarchak je nelidským místem „skrytého mučení“ a jediným řešením je jeho uzavření, zveřejnil vyjádření server IranWire.

Reklama
Reklama