Kalendárium 6. listopadu: I díky tomuto dni bylo v minulosti zrušeno otroctví

Kalendárium 6. listopadu: I díky tomuto dni bylo v minulosti zrušeno otroctví

Foto: Alex Fonda / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na 6. listopadu v České republice slaví svátek Liběna. Je to také den, na který připadá smutné výročí konce jednoho z českých šlechtických rodů. Mimoto si ale připomínáme i veselejší události.

Osudový den pro rod Rožmberků

6. listopad byl poměrně důležitým datem pro rod Rožmberků. Ten totiž v roce 1611 přesně v tento den vymřel. A to po smrti Petra Voka, který zemřel v Třeboni. Starý šlechtický rod pánů z Rožmberka měl své kořeny již ve 14. století. Posledním z potomků a také tím, po jehož smrti rod vymřel, byl Petr Vok. Ten ale nebyl příliš dobrým vladařem. Za své vlády dokázal nasekat spoustu dluhů. A tak došlo k rozprodání více než poloviny majetku Rožmberků. Některé části rodového majetku odkoupil Český Krumlov, jiné třeba císař Rudolf II

Sportovní úspěch českých tenistek

O několik set let později se v České republice stala daleko pozitivnější událost. A sice vítězství českých tenistek ve Fed Cupu. Cesta za titulem nebyla příliš náročná. V roce 2011 český tým v čele s tehdejší jedničkou Petrou Kvitovou postupně vyřadil Slovensko a Belgii. Následně zvítězil 3:2 proti Rusku. Byl to vůbec první titul pro samostatnou Českou republiku. V roce 1988 titul získala ještě Československá republika. Na tuto výhru pak české tenistky navázaly v následujících letech dalšími pěti vítězstvími.

Nový prezident a začátek občanské války

Ve světě byl 6. listopad také jedním ze smutných ovšem i oslavujících se dnů. A to například ve Spojených státech amerických. Tam došlo v roce 1860 k jedné z důležitých událostí americké historie. Tehdy si lidé zvolili za prezidenta Abrahama Lincolna. To však mělo za následek dlouhou a krvavou občanskou válku, která skončila až o pět let později. V roce 1865 ale nedošlo pouze k ukončení války. Konec válčení navíc přinesl i konec otroctví ve Spojených státech.

Ve spojených státech amerických si 6.11.1860 si lidé zvolili za prezidenta Abrahama Lincolna.
Ve Spojených státech amerických si 6. 11.1860 si lidé zvolili za prezidenta Abrahama Lincolna | Zdroj: Everett Collection / Shutterstock

V roce 1945 se v tento den narodil Jiří Žáček

6. listopad je také dnem, kdy se narodila nejedna úspěšná česká osobnost. V roce 1993 se narodila Česká Miss World pro rok 2013 Lucie Kovandová. V polovině minulého století zase politik Jan Kasal nebo spisovatel a básník Jiří Žáček. V roce 1989 se narodila modelka i spisovatelka a finalistka České Miss Veronika Kašáková.

Den narození tenistky i sériových vrahů

Ve světě byl 6. listopad dnem narození pro srbskou tenistku Anu Ivanovičovou nebo amerického herce Ethana Hawka či australského rockového hudebníka George Younga. V minulosti to byl ale také den, kdy se narodilo hned několik vrahů. V roce 1956 to byl belgický sériový vrah Marc Dutroux. O pár let dříve, v roce 1947, se narodil americký vrah Bobby Beausoleil. Ten se během života věnoval také herectví a hudbě.

Reklama

6. listopadu zemřeli sportovci i umělci

Jak již bylo zmíněno, 6. listopadu 1611 zemřel Petr Vok z Rožmberka. Nebyl ale jediným, komu tento den přinesl smrt. V roce 2012 zemřel ilustrátor a režisér Vladimír Jiránek, 6. listopad byl také dnem úmrtí malířů Otakara Slavíka a Richarda Wiesnera. V zahraničí v tento den zemřela nizozemská plavkyně a olympijská vítězka Rie Mastenbroeková, americký ekonom Walter Isard nebo švýcarský cyklista Hugo Koblet.

Byl to den, který dopomohl ke zrušení otroctví v Americe

6. listopad toho v České republice v porovnání s jinými dny nepřinesl spoustu zajímavého. I tak se ale jedná o den, na který alespoň tenisoví fanoušci budou ještě dlouhou vzpomínat. Stejně tak je to důležitý den pro celé lidstvo. I díky tomuto dni nakonec v budoucnu došlo ke zrušení otroctví ve Spojených státech amerických. Začala tak doba, která se snažila zrovnoprávnit lidi jakékoliv barvy pleti.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama