Za komančů zakázané, dnes hit z Lidlu. Lidé na to už stojí fronty

Za komančů zakázané, dnes hit z Lidlu. Lidé na to už stojí fronty

Foto: mtoome / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Syrové maso podávané s topinkami bylo v období komunismu v restauracích zakázáno. Dnes je tatarák součástí jídelníčku většiny podniků a oblíbený je taky ten, co se prodává v Lidlu!

Obsah článku
  1. Pochází z města lásky
  2. Zakázaná pochoutka
  3. Jako z restaurace nebo ještě lepší 
  4. Alternativa pro vegany a vegetariány

Pochází z města lásky

Tatarák namíchaný se všemi ingrediencemi se objevil poprvé v Paříži na počátku 20. století. Proč ale „tatarský biftek“? Mimo jiné se servíroval právě s tatarskou omáčkou. Do střední Evropy se tento oblíbený pokrm rozšířil po druhé světové válce a dnes už je znám po celém světě.

Zakázaná pochoutka

V dnešní době je restauraci tatarák z hovězího či telecího masa samozřejmostí. Občas narazíte i na netradičnější variantu, a to na tatarák z tuňáka, krevet či lososa. Ale můžete narazit i na tatarák ze sladkovodních ryb. Dřív to však bylo zcela nemyslitelné. Důvodem byly obavy z nákazy salmonelou. Existovaly však restaurace, které tatarák nabízely "na tajno" a mohli jste si ho objednat na vyžádání. Součástí jídelního lístku rozhodně nebyl. Museli jste se však s personálem restaurace znát, nebo alespoň přijít s někým, kdo mohl ujistit číšníky, že nejste skrytá kontrola.

Jako z restaurace nebo ještě lepší 

V Lidlu je tatarák čím dál tím oblíbenější. Hovězí tatarák z mladého býka najdete v Lidlu chlazený a vakuově balený. Balíček obsahuje 250 gramů tataráku. Tatarák si můžete připravit jednoduše. Na dvě porce budete potřebovat asi 250 až 300 gramů hovězí svíčkové, 2 lžíce kečupu, kávovou lžičku hořčice, tekutého chilli a oleje, pár kapek worcesteru, najemno nakrájenou cibulku, žloutek, česnek, sůl a pepř. Postup je pak už jasný. Hovězí pomelte a smíchejte s ostatními surovinami. Tatarák nechejte odležet v ledničce a pak jej podávejte na křupavých, česnekem pomazaných topinkách. Topinky můžete připravit na sucho, ale většina lidí nedá dopustit na tukem nasáklé topinky, které dodají pokrmu ještě výtečnější chuť.

Alternativa pro vegany a vegetariány

Jistě vás napadlo, že tatarskému bifteku se vegetariáni vyhýbají obloukem. Ne tak docela. Vegetariáni mohou zvolit alternativu, na kterou narazí často i v restauracích, které nejsou vyloženě vegetariánské či veganské. Z čeho se pro ně takový tatarák připravuje? Kuchaři používají červenou řepu, rajčata, olomoucké tvarůžky, lilek nebo třeba vařené brambory.

Chcete to zkusit taky? Postup je jednoduchý, ale zato je třeba pokrm před podáváním nechat odležet alespoň na čtyři hodiny nebo nejlépe přes noc v lednici. Na tatarák z lilku budete potřebovat (kromě lilku), česnek, citronovou šťávu a bazalku (může být čerstvá i sušená), sýr a cibulku. A můžete se pustit do přípravy! Omyjte lilek a nakrájejte ho na přibližně centimetrová kolečka, která osolte. Lilek nechejte alespoň půl hodiny vypotit. Opékejte na rozpáleném oleji. Jakmile lilek zčervená, přestaňte lilek opékat, potřete kolečka česnekem a pokapejte citronovou šťávou. Poté je nezapomeňte posypat bazalkou. Kolečka skládejte nejlépe do skleněné mísy, kterou uzavřete. Nechejte odležet. Před podáváním rozmačkejte vidličkou nebo rozsekejte v mixéru. Podávejte s topinkami tak, jako klasický tatarák. Veganský biftek můžete posypat sýrem či cibulkou.

Ať už jste milovníky masa nebo vegetariáni, nenechte si tuhle pochoutku ujít. Fanoušci klasického tatarského bifteku si navíc mohou oddechnout. V dnešní době se s ním můžete klidně vyfotit a nehrozí vám žádné problémy. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama