Recept na nejlepší čokoládovou bábovku: Takto vláčnou jste ji ještě nejedli
Vláčná, bohatá na chuť a s krémovým překvapením uvnitř – tahle bábovka si zaslouží místo na každém dezertním stole. Upečte si ji podle našeho ověřeného receptu s náplní z krémového sýra a poctivou čokoládovou polevou.
Neodolatelná kombinace chutí
Čokoládová bábovka nemusí být suchá ani fádní. Tento recept sází na kontrast mezi hutným kakaovým těstem a jemnou smetanovou náplní, která se během pečení krásně propojí. Základní ingredience nejsou žádné triky – kvalitní čokoláda, trochu kávy na zvýraznění chuti a láska k pečení.
Co budete potřebovat?
Na náplň:
- 230 g krémového sýra (nejvíce se hodí Philadelphia, ale poslouží i Ricotta)
- 100 g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
- 2 čajové lžičky hladké mouky
Na těsto:
- 45 g kakaa (holandského typu)
- 170 g nahrubo nasekané hořké čokolády (alespoň 70 %)
- 1 polévková lžíce instantní kávy
- 65 ml horké vody
- 225 g hladké mouky
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 250 g zakysané smetany
- 170 g rozměklého másla
- 400 g přírodního cukru krupice
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 5 vajec velikosti L
- 1 čajová lžička soli
Na polevu:
- 120 ml smetany ke šlehání
- 2 čajové lžičky kukuřičného sirupu
- 110 g hořké čokolády (alespoň 70%)
Postup krok za krokem
- Připravte náplň: V míse vyšlehejte krémový sýr s cukrem, přidejte vejce, vanilku a mouku. Vznikne hladký krém, který později vlijete do středu těsta.
- Základ těsta: V misce smíchejte kakao, nasekanou čokoládu, kávu a horkou vodu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká směs. V jiné míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl. Vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny, přidejte vanilku a postupně všechna vejce. Poté vmíchejte čokoládovou směs, zakysanou smetanu a nakonec sypkou směs.
- Sestavení: Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijte 2/3 těsta, doprostřed navrstvěte sýrovou náplň (nesmí se dotýkat stěn), a zakryjte zbytkem těsta.
- Pečení: Pečte při 170 °C zhruba 60–70 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá. Nechte 15 minut chladnout ve formě, pak opatrně vyklopte.
- Poleva: Zahřejte smetanu se sirupem těsně pod bod varu, přelijte jí čokoládu a vymíchejte dohladka. Polevu nalijte na vychladlou bábovku.
Tipy a triky
- Káva v těstě chuť čokolády nezmění, ale zvýrazní – přidejte ji i pokud nejste kávový typ.
- Vláčnost zajistí zakysaná smetana, pokojová teplota surovin a pečlivé šlehání másla s cukrem.
- Náplň by měla být uvnitř skrytá – proto ji nedávejte až ke krajům formy.
- Formu vysypte kakaem místo mouky, nevznikne bílý povlak.
Rádi pečete bábovky? Vyzkoušejte vláčnou mrkvovou bábovku podle pana Cuketky!
Krémová netradiční varianta bábovky vás zaujala, ale přesto byste rádi vyzkoušeli i poněkud zdravější variantu? Podívejte se na jednoduchou přípravu hrnkové mrkvové bábovky na YouTube kanále Cuketka.cz.
Čokoládová zajímavost na závěr
Věděli jste, že čokoláda působí jako přírodní antidepresivum? Obsahuje látky podporující tvorbu serotoninu a endorfinů. Navíc ta s vyšším podílem kakaa (nad 70 %) je bohatá na antioxidanty, které podporují činnost mozku i srdce. Takže si klidně přidejte kousek navíc – s čistým svědomím.
Máte chuť péct? Tato čokoládová bábovka vás odmění nejen vůní, ale hlavně svou strukturou a chutí. Ať už ji nabídnete návštěvě, nebo si ji upečete jen tak pro radost, úspěch je zaručen.