Čokoláda jako pokrm bohů: v čem je tak znamenitá?

Čokoláda jako pokrm bohů: v čem je tak znamenitá?

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokrm bohů. Kakao si toto přirovnání z dob Mayů a Aztéků právem zaslouží. Staré národy sice neuměly vyrobit čokoládu jako takovou, ovšem zdraví prospěšných účinků plodů kakaovníku si byly dobře vědomi. Z bobů připravovaly horký nápoj, jenž dodával sílu a energii a my bychom měli tyto účinky svému tělu pravidelně dopřávat také.

Začněme od základu 

Kakaovník, aby plodil, potřebuje celoročně teplotu mezi 20–35 °C, pak na jednom stromu vyroste okolo 35 lusků, v nichž se ukrývá přibližně 30 až 50 bobů. Ty se z lusku vyberou a v dřevěných boxech nechají fermentovat několik dní. Fermentace je pro kvalitu dalších produktů klíčová. V následujícím kroku se usuší na slunci. Ve výrobnách se praží a připravuje se kakaové máslo. Pak už se ideálně pouze z tohoto másla, kakaového prášku a cukru vyrábí naše milovaná tabulka čokolády. 

Jak nám prospívá? 

Prospěšné látky pochází právě z kakaových bobů. Konzumací čokolády dodáme tělu vysoký obsah antioxidačních látek likvidujících volné radikály, které mají vliv na stárnutí buněk. Dále jsou v ní zastoupeny prvky jako zinek, hořčík, draslík, měď a protizánětlivé látky. Pokud by vám nescházela sladká, rozplývající se chuť, v prodejnách již běžně zakoupíte i pražené kakaové boby. Ty mají všeho ještě o něco vyšší podíl, ovšem obsahují i kofein, i když 6x méně než v kávě. Proto nejsou vhodné jako chroupání večer k televizi. V kakaovém másle se již stimulant vyskytuje jen ve stopovém množství. V čokoládě si také dopřáváme anandamid a fenylethylenamin, což jsou přírodní antidepresiva a bylo dokázáno, že už vůně čokolády nám navozuje libé pocity. 

Která je ta kvalitní?

Automaticky na mysl vyvstanou čokolády vysokoprocentní, tj. s vysokým obsahem kakaa, ovšem i v těch může být vyšší množství cukru, než je třeba. Pokud si hlídáte postavu, rozhodně se zbytečně přeslazeným vyhněte. Někdy bývá přidán palmový či kokosový olej na úkor kakaového másla. Zda je čokoláda bez palmového oleje nebo dokonce z BIO bobů bývá většinou uvedeno i na přední straně obalu. Opravdovou kvalitu seženete v malých rodinných čokoládovnách. Rozhodně se vyplatí si pár čtverečků vychutnat každý den. 

Reklama
Zdroj článku:
lakechamplainchocolates.com
Reklama