Pes a jeho výcvik: přibalte si šálek trpělivosti

Pes a jeho výcvik: přibalte si šálek trpělivosti

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na ulicích je jich plno. Velcí, malí, s dlouhou srstí, s oblečky či svítícími obojky. Jeden by si býval myslel, že jejich výcvik nemůže být nic těžkého, vezme do ruky pamlsek a pes bude tančit, jak on píská. Opak je ale pravdou. Trénink psa je běh na dlouhou trať.

V dnešním článku se můžete dočíst osm základních pravidel, tipů a rad, kterými se při výcviku řídit.

Méně je někdy více

 Rozdělte si tréninky na kratší úseky (5 – 10 minut) a cvičte častěji, klidně 3x – 4x denně. Psi a obzvláště štěňata se rychle unaví. Takový výcvik, který namáhá jejich mozek, je znaví více než procházka nebo hraní!

Odměny

Odměn je třeba opravdu hodně. Buď můžete používat pamlsky, nebo hračky. Je na Vás, na co psa naučíte, většina lidí ale používá pamlsky, protože je to lehčí způsob. Kdykoliv pes provede to, co chcete, musíte ho rychle odměnit. Pokud psovi zavelíte „sedni“, ale odměníte ho, až když bude opět stát, pes si z toho nic nevezme.

Dobré chvalte, špatné přejděte

Stejně jako odměny, i slovní pochvala je naprosto nezbytnou součástí každého tréninku. Pes nejenže vycítí, když máte radost (i když jste smutní), ale také reaguje na tón hlasu. Používejte proto vysoký radostný hlas, jako když rodič chválí dítě za první krůčky. 

Trpělivost

Nespěchejte. Některé cviky jsou těžší a trvá déle, než je pes pochopí, ale když to vzdáte, nikdy správného provedení nedosáhnete. Pes navíc vycítí Vaši nervozitu a sám může odmítat cvičit. Zvíře nikdy netrestejte za špatné či neúplné provedení cviku. Chyba není na jeho straně.

Reklama

Končit se má v nejlepším

Pes se musí na další cvičení těšit. Toho docílíte tak, že skončíte v době, kdy ještě pejska cvičení baví. Vždy končete cvikem, který Vašeho mazlíčka baví a který mu jde. Tak si zajistíte motivaci na další trénink a větší psí odhodlání učit se novým věcem.

Trénink je hra!

Hlavně se dobře bavte. Trénink musí pejska bavit, proto si mezi cviky dávejte pauzy na hraní. Nezapomeňte ale i na sebe. Trénink je cesta k upevnění Vašeho vztahu. Pes je Váš partner na život a na smrt, oddaný ochránce a hlídač. Vy jste jeho vzor. Jakmile páníček ztratí zájem o cvičení, pes ho následuje. Proto k tréninku přistupujte s dobrou náladou a dostatkem energie, kterou můžete investovat do tvorby společného vztahu.

Každý pes je jiný

To, jestli je pes učenlivý či jakou má výdrž, záleží také na plemeni.  Některé rasy jsou přímo stvořené pro výcvik, zatímco další se hodí spíš na víkendový odpočinek u televize. Nutno ale podotknout, že každé plemeno jde cvičit. Jen to některým jde lépe od packy. 

Starého psa novým kouskům naučíš

„Starého psa novým kouskům nenaučíš“ je mýtus. S dávkou trpělivosti to jde. Štěně je rozhodně učenlivější a více připravené učit se novým věcem. Přesto ale je možné učit i staršího psa novým triků a povelům. 

Nezoufejte, pokud se nedaří. Můžete být vystudovaný kynolog, ale stejně je každý pes jiný a potřebuje svůj vlastní přístup. Rad je na internetu hodně, jejich provedení už je horší. 

Pokud ale vydržíte, zůstane Vám úžasný psí přítel do konce života a partner do nepohody.

Reklama
Zdroj článku:
thesprucepets.com
Reklama