Tuberkulóza: jak jí předcházet a zmírnit její příznaky

Tuberkulóza: jak jí předcházet a zmírnit její příznaky

Foto: create jobs 51 / Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Tuberkulóza (nebo také TBC) je nakažlivá nemoc, která ohrožuje převážně plíce. Je velmi nebezpečná a její léčba je těžká, antibiotika používaná k léčbě jsou často potřeba po šest až devět měsíců.

Někdy se léčba může dokonce stát méně efektivní z důvodu vytvořené odolnosti vůči antibiotikům. Mezi příznaky tuberkulózy patří kašel (někdy i vykašlávání krve), únava a ztráta na váze.

Příznaky se ovšem nemusí projevit i pokud jsou v těle přítomny bakterie způsobující tuberkulózu. Toto latentní stádium nemoci není nakažlivé, ale může u člověka později způsobit propuknutí nemoci. Takže i v tomto případě je léčba důležitá, aby se šíření nemoci zabránilo. Aktivní stádium tuberkulózy nakažlivé je. Nemoc může propuknout v několika týdnech od nakažení, ale i o mnoho let později.

Symptomy aktivní tuberkulózy

  • Kašel (3 a více týdnů vkuse)
  • Vykašlávání krve
  • Tlak na hrudi (bolest při nadechování nebo kašli)
  • Ztráta na váze
  • Únava
  • Noční pocení
  • Zimnice
  • Ztráta chuti k jídlu
  •  

Tuberkulóza se také může objevit mimo oblast plic, to způsobuje jiné příznaky. Například tuberkulóza páteře, způsobuje bolest zad, zatímco tuberkulóza v játrech vede k přítomnosti krve v moči.

Podle zdravotního centra Marylandské univerzity bychom nikdy neměli tuberkulózu léčit pouze alternativní léčbou. Avšak ta může posloužit jako podpůrná léčba k antibiotikům a „domácí“ přípravky mohou být skvělou prevencí proti této nemoci.

5 věcí, které mohou posílit léčbu a pomoci s prevencí

Vitamín D

Dvě studie účinků vitamínu D při léčbě a prevenci proti tuberkulóze prokázaly, že jeho přítomnost je prospěšná. Studie publikovaná v časopise Science našla spojitost mezi hladinou vitamínu D v těle a odolností vůči nakažení tuberkulózou. Vědci zjistili, že lidé afroamerického původu, kteří mají menší odolnost vůči TBC, také mají nízký obsah vitamínu D v těle. Také zjistili, že vitamín D je důležitou součástí ochrany proti typu bakterií, které způsobují nemoci jako právě tuberkulóza.

Druhá studie zkoumala 67 pacientů s plicní TBC, kterým byl podán vitamín D nebo placebo. U pacientů s vitamínem D se prokázalo zlepšení stavu, oproti pacientům, kteří vitamín D nedostali.

Reklama

Pro zvýšení hladiny vitamínu D v těle je dobré trávit čas venku, jíst potraviny bohaté na vitamín D nebo požívat dopňky stravy obsahující vitamín D.

Esenciální oleje

V roce 2011 byla provedena studie, v níž byly porovnávány tři různé druhy esenciálních olejů s potenciálními léčivými účinky. Šalvějový olej měl nejlepší účinky proti TBC. Dále u olejů z eukalyptu a citrónového eukalyptu byly prokázány blahodárné účinky v souvislosti s tuberkulózou. Rozprašování těchto olejů může také zabránit šíření TBC. Výzkum z roku 2014 prokázal, že se nemoc stává odolnou vůči antibiotikům, a že citrónový eukalyptus (korymbie citróníková) obsahuje látky, které bakterie tuberkulózy hubí. Tento eukalyptus je používán v inhalační léčbě a snižuje počet nakažlivých pacientů a šíření choroby.

Adaptogenní byliny

Rozchodnice růžová, kozinec (astragalus) a byliny obsahující adaptogeny mohou pomoci s rovnováhou v těle a jejím nastolení. Zejména kozinec se ukázal účinný v boji proti tuberkulóze. 250 až 500 miligramů běžného extraktu z kozince konzumovaného třikrát až čtyřikrát denně pomůže podpořit imunitní systém.

Probiotika

Probiotika jsou základem v prevenci proti TBC a mohou také pomoci s jejími symptomy. Nejenže podporují imunitu, ale také obnovují střevní mikroflóru, kterou antibiotika poškozují.

Dieta

Zdravotní centrum při univerzitě v Marylandu doporučuje následující úpravu jídelníčku pro snížení rizika nákazy tuberkulózou a redukování jejích symptomů.

  • Vyvarujte se potravinám s alergeny
  • Přidejte potraviny bohaté na vitamíny B a železo
  • Přidejte antioxidanty (ovoce, zelenina, zelený čaj…)
  • Vyvarujte se transmastných kyselin (fast-food…)
  • Vyvarujte se rafinovaných potravin (bílé pečivo, těstoviny, cukr)
  • Vyvarujte se kávě, alkoholu a tabákovým produktům
  • Snižte příjem kofeinu
Reklama
Zdroj článku:
Reklama