Spíš, či bdíš? Hormon tmy a spánku. Lze ho užívat každou noc?

Spíš, či bdíš? Hormon tmy a spánku. Lze ho užívat každou noc?

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Melatonin zvaný hormon spánku, tmy, spánkový hormon naše tělo přirozeně produkuje především v noci a reguluje chronobiologické rytmy spánek-bdění. Laboratorní verzi melatoninu je možné užívat jako volně prodejný doplněk stravy. Někteří lidé užívají doplněk k léčbě problémů s usínáním, nespavostí a pásmové nemoci.

Funkce melatoninu

Hormon je přirozeně vyplavován epifýzou (šišinka, nadvěsek mozkový). Světlo utlumuje produkci melatoninu, ale tma ji naopak stimuluje. Jeho hladina se v mozku začíná zvyšovat za soumraku, nejvíce hormonu se vyváří mezi 22h a 2h ranní a s blížícím se úsvitem klesá.

Melatonin se používá k léčbě různých problémů se spánkem, jako jsou:

  • Nespavost
  • Pásmová nemoc (jet lag)
  • Spánková porucha pracovníků na směny
  • Zpožděná fáze spánku a bdění
  • Problémy se spaním u dětí s autismem a ADHD

Bezpečné dávkování

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) neregistruje melatonin jako lék. Z tohoto důvodu existují omezené informace o optimální a bezpečné dávce melatoninu.

Dávky doplňků s melatoninem, které byly použity v různých vědeckých studiích, se ve skutečnosti velmi liší, od 0,1 do 10 miligramů.  Doporučení z roku 2017 definuje dávku melatoninu mezi 1 a 5 miligramy.

Reklama

Hormon obvykle začíná působit za 1 až 2 hodiny, takže je doporučováno ho vzít asi 2 hodiny před spaním. Bezpečné dávkování určí lékař, ale první, zkušební, dávka melatoninu může být nižší.

Melatonin pro děti

Ani u dětí není mnoho informací o optimálním a bezpečném dávkování, které se liší v závislosti na věku dítěte.  Doporučuje se podávat podle věku 30 až 60 minut před spaním:

• 1 mg pro kojence

• 2,5 až 3 mg pro starší děti

• 5 mg pro dospívající

Před podáním nezapomeňte dávkování konzultovat s pediatrem.

Melatonin pro starší dospělé

Množství melatoninu, které vaše tělo produkuje, klesá s věkem. Proto mohou doplňky melatoninu být užitečné pro starší dospělé, kteří mají potíže se spánkem.

Vědci stále hledají optimální dávku melatoninu pro tuto věkovou kategorii. Studie z roku 2016 doporučuje dávku 1 až 2 mg melatoninu s okamžitým uvolňováním 1 hodinu před spaním.

Bezpečné versus rizikové užívání

Krátkodobé užívání doplňků melatoninu se jeví jako bezpečné pro většinu dospělých a dětí. Informace o dlouhodobých účincích doplňků jsou však omezené.

Některé studie naznačily, že dlouhodobé užívání melatoninu u dospělých může ve srovnání s placebem způsobit mírné vedlejší účinky. Studie účinků dlouhodobého užívání melatoninu u dětí zůstávají omezené.

Protože hladiny melatoninu přirozeně klesají na začátku puberty, existují určité obavy, že dlouhodobé užívání melatoninu u dětí může oddálit nástup puberty. Je však zapotřebí více výzkumů.

Vedlejší účinky

Melatonin je obecně bezpečný. Někdy se však mohou objevit mírné vedlejší účinky, zvláště pokud užíváte vyšší dávky nebo produkty s prodlouženým uvolňováním:

• pocit malátnosti nebo ospalost

• bolest hlavy

• závrať

• nevolnost

• zvýšené močení nebo noční pomočování u dětí

Pokud se u vás vyskytnou nežádoucí účinky melatoninu, přestaňte jej užívat a poraďte se s lékařem.

Reklama
Zdroj článku:
healthline.com
Reklama