Doopravdy my lidé pocházíme z opic?

Doopravdy my lidé pocházíme z opic?

Foto: David Bokuchava / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Člověk je v mnoha směrech opicím podobný. Tato podobnost lidi a vědce fascinuje už od nepaměti. Vznikl ale člověk opravdu z opice? Kdy a jak? Na tyto a další otázky vám přinese odpovědi následující článek.

Dvě teorie o vzniku člověka

Mezi dvě základní teorie o vzniku člověka patří teorie kreacionistická a evoluční. Zatímco ta první tvrdí, že člověka stvořil Bůh, ta druhá pracuje s teorií, že člověk vznikl postupným vývojem z jiných živočichů. V případě evoluce se jedná o dlouhodobý proces, v průběhu něhož postupně a samovolně dochází ke změnám, diverzifikaci. Nás bude nyní evoluce zajímat především proto, abychom zjistili, z jakého živočišného druhu se vyvinul člověk. Byla předchůdcem člověka opice či nikoliv?

Člověk, opice a jejich společní předkové

Pokud se domníváte, že člověk vznikl z opice, tak jak je známe dnes, tak se pletete. Vhodnější by bylo říci, že člověk je vlastně jednou takovou opicí a společně s opicemi má společné předky. Tito předci opic a lidí jsou zcela jiný druh než dnešní opice a než člověk, ale mají charakteristické znaky lidoopů (široká hruď, mláďata silně závislá na matce, jsou inteligentní, mají dlouhé přední končetiny).

Pokud chceme celou problematiku trochu zjednodušit, můžeme říci, že na počátku vývoje člověka a dnešních opic byla jedna velká skupina předků. Z té se postupně vždy oddělila nějaká skupina a ta se vyvíjela trochu jinak než skupina jiná. Postupně se oddělilo více skupin, a proto se dnes liší například orangutan od gorily a člověk od šimpanze.

Člověk a jeho podobnost se šimpanzem

Člověk a šimpanz mají téměř shodnou genetickou výbavu.  Lidé a šimpanzi však mají aktivní a méně aktivní geny. Proto lze mezi lidmi a šimpanzy lze nalézt obrovské rozdíly, a to například v čichových schopnostech. Člověk mnohem hůře, než šimpanz cítí, dokáže však například zase mluvit. Nutné je také poznamenat, že rozhodující nejsou jen geny, ale i prostředí. 

Kontroverzní teorie: Člověk jako druhý orangutan?

Kontroverzní studie (Ale Jeffreyho Schwarze z University of Pittsburgh a Johna Grehana z newyorského Buffalo Museum of Science) přišla s tvrzením, že nejbližším příbuzným člověka není šimpanz, ale orangutan.

Reklama

Tato teorie pracuje s předpokladem, že kdysi dávno žil jakýsi "praorangutan", ze kterého se vyvinuly další druhy lidoopů. Pak "praorangutani" vyhynuli a z druhů, které se z nich vyvinuly vznikl jednak člověk (v oblasti Afriky) a pak také dnešní orangutan (oblast Asie). 

Oba vědci uvádějí, že anatomická podobnost mezi lidmi a orangutany je velká a nevadí prý, že DNA orangutanů není tak podobná té lidské jako DNA šimpanzů či goril. Pro svou teorii o podobnosti člověka a orangutana však vědci v řadách odborníků prozatím nenacházejí velké pochopení. 

Z opice člověk? Kdy a jak?

První opice se vyskytovali asi před dvaceti miliony let, "lidé" asi před sedmi miliony lety. Kdy a jak se ale z opice stal člověk? V roce 2008 byly v jeskyni v Africe nalezeny dvě kostry neznámého druhu. Tento druh byl později nazván Australopithecus sediba. Australopithecus sediba měl relativně malý mozek, byl menšího vzrůstu. Hodně času strávil lezením po stromech, ale dost možná i používal jednoduché nástroje. 

Specifický byl tento druh tím, že se podobal jak opici, tak člověku. A tak byl Australopithecus sediba označen jako vývojový mezičlánek mezi prvními lidmi a jejich opičími předchůdci. (Vědci se stále nemohou shodnout, zda druh Australopithecus sediba už neoznačovat jako Homo.) 

Je důležité říci, že celou evoluční linii člověka stále neznáme. Je třeba dále bádat. Bohužel z mnoha koster z tohoto dávného období se nachází doslova úlomky. Bádání je tudíž komplikované.

Společný předek je krysa?

Podle serveru časopisu Acta Palaeontologica Polonica byl předkem všech živočichů malý savec. Tento noční tvor pojmenovaný Durlstotherim newmani žil před 145 miliony let. Připomínal velkou krysu. Podle zubů tohoto živočicha vědci došli k názoru, že se jednalo o prvního ze všech známých savců. První druh, který vede ke vzniku lidí.

Reklama
Reklama