Největší evropská knihovna pro milovníky okultních věd

Největší evropská knihovna pro milovníky okultních věd

Foto: [email protected] / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zdálo by se, že ve 21. století bude dominovat umělá inteligence, exaktní věda a empirické poznání. Možná tom tak je. Existují však stále ještě místa, kde jsou vyznávány jiné způsoby vnímání reality. Jedním z nich je i Ritmanova knihovna.

Příběh podnikatele s plastovými tácky

Roku 1941 se poblíž vodního kanálu Bloemgracht v Amsterodamu narodil Joost Ritman. Poté, co dosáhl věku dvaceti let, převzal po svém otci malou rodinnou firmu věnující se výrobě jednorázového nádobí. Brzy poté učinil nejlepší marketingové rozhodnutí svého života, když začal své výrobky nabízet leteckým společnostem. Plastové tácky jeho firmy De Ster brzy ovládly paluby letadel. To Ritmanovi přineslo závratné jmění, které mu umožnilo věnovat se jeho koníčku – sbírání knih s mystickou tematikou.

Aurora

Ritman rád vzpomíná, že k lásce ke starým knižním svazkům ho přivedl dárek k narozeninám. Šlo o výtisk knihy Aurora od známého německého mystika a volnomyšlenkáře Jakoba Böhmeho (1575–1624). Tato kniha se později Ritmanovi stala nevyčerpatelným zdrojem inspirace. Knihy s podobným zaměřením začal sbírat ve velkém a v roce 1984 se rozhodl přeměnit svou soukromou sbírku na veřejnou knihovnu.

Bibliotheca Philosophica Hermetica

Knihovna dostala oficiální název Bibliotheca Philosophica Hermetica, avšak brzy začala být známá zkrátka jako Ritmanova knihovna. Každoročně do jejího fondu přibývají nové a nové svazky, v současné době čítá její rejstřík víc než 28 tisíc svazků. Ten je rozdělen na pět hlavních oblastí – hermetika, alchymie, mystika, rosekruciáni a západní esoterika. Řada přítomných svazků představuje velmi vzácné exempláře, které byly v průběhu dějin uchráněny před zničením.

Člen tajné společnosti

Záliba v rosekruciánské esoterice není náhodná. Joost Ritman je totiž členem tajné mystické společnosti, která se odvolává na tradici středověkého Bratrstva růžového kříže – spirituální uskupení, které stavělo na učení kabaly, alchymie a křesťanské mystice. Podobně jako další taková uskupení, i rosekruciáni si zakládali na vnitřním řádu, pevné organizaci a uctívání morálních zásad.

Joost Ritman na snímku z roku 2017
Joost Ritman na snímku z roku 2017 | Zdroj: National Széchényi Library / Creative commons, CC-BY-SA

Boj s bankami

Pro Ritmana se stalo sběratelství knih vášní, která mnohdy pohlcovala velkou část zisku z jeho firmy. Mnohdy se tak stávalo, že faktury hradil po splatnosti. To působilo těžkosti bance ING, která odpovídala za jeho obchodní účty. Situace se vyhrotila počátkem 90. let minulého století. Tehdy banka pohrozila, že velkou část Ritmanovy knihovny pošle do dražby. Neuvážené aukci zabránila jen rychlá reakce politologa a novináře Aada Nuise, který prosadil prohlášení Ritmanovy sbírky za nepostradatelné kulturní bohatství.

Reklama

Ministerstvo kultury zachraňuje

O patnáct let později se Ritman dostal opět do velmi tíživé situace. Tehdy se mu dostalo záchrany od nizozemského ministerstva kultury. To za téměř 19 mil. EUR koupilo 40 % sbírky s tím, že je Ritmanově knihovně obratem všechny zakoupené svazky dlouhodobě zapůjčilo. Bohužel finanční tíseň Ritmana postihla ještě několikrát, především důsledku úvěrové knize v roce 2007 a také neuvážené půjčky ze strany aukční síně Sotheby's o několik let později.

Velvyslanectví svobodné mysli

Trvalo ještě několik roků, než se finanční situace knihovny zcela uklidnila. Významně k tomu přispěly i finanční dary mecenášů umění. Mezi ně se řadí i americký spisovatel Dan Brown, známý svým bestsellerem Šifra mistra Leonarda. Ritmanově knihovně tehdy věnoval štědrých 300 tisíc EUR. Knihovna se postupně přeměnila na nadaci se statutem obecně prospěšné instituce s názvem Velvyslanectví svobodné mysli a v roce 2022 se dokonce dostala na seznam kulturních památek UNESCO.

Skvosty knihovny

Pokud byste zavítali do Amsterodamu, nezapomeňte Ritmanovu knihovnu navštívit. Sídlí na ulici Keizersgracht 123 a je dobré vědět, že skrývá takové skvosty jako například třídílný Rochefoucauldův grál ze 14. století, latinské překlady řeckých textů Herma Trismegista z roku 1471 či první ilustrované vydání Danteho Božské komedie z roku 1481.

Reklama
Reklama