První ženské bojovnice: Amazonky historie – bojovaly po boku mužů, vedly vlastní armády, zapsaly se do dějin

První ženské bojovnice: Amazonky historie – bojovaly po boku mužů, vedly vlastní armády, zapsaly se do dějin

Foto: Phucam1999 / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Wonder Woman a její národ Amazonek. Ženské bojovnice nejsou jen výplodem fikce. Kromě kmenu Amazonek, z něhož DC komiksy hojně čerpaly, napříč historií najdeme více příkladů udatných žen, které se nebály vzít do ruky zbraň a čelit nepřátelům.

Fuo Hao (?? – cca 1200 př. n. l.)

Fu Hao byla jen jednou z 60 manželek císaře Wu Dinga ve starověké čínské dynastii Shang. Její jméno by pravděpodobně zůstalo utajené dějinám, kdyby se Fu Hao nevzepřela tehdejším zvyklostem a nepracovala zároveň jako kněžka a vojenská generálka. Podle nápisů na věšteckých kostech z té doby Fu Hao vedla mnoho vojenských kampaní, velela 13 tisícům vojáků a její současníci ji považovali za jednoho z nejmocnějších vojenských vůdců. To dokazuje i mnoho zbraní, které archeologové našli v její hrobce. Odkryli ji v roce 1976 a veřejnost ji v případě zájmu může navštívit.

Artemisia I. (5. století př. n. l.)

Královna Artemisia I. vládla Halikarnassu a byla ceněnou poradkyní a válečnicí perského krále Xerxése. Jako jediná z jeho rádců mu poradila, aby s Řeky neválčil na otevřeném moři. Jejím nejslavnějším válečným skutkem je účast v bitvě u Salamíny v září roku 480 př. n. l. Ze všech ženských válečnic Artemisia jako jediná velela armádě a zodpovídala za pět lodí. Xerxes bitvu strategicky pozoroval ze vzdálených kopců a na Artemisii byl hrdý. Později jí dokonce svěřil dohled nad svými syny.

Cynane (cca 358 – 323 př. n. l.)

Alexandra Velikého zná každý, ale jeho poloviční sestru Cynane již ne. Ačkoliv šlo o podivuhodnou osobnost, která v mnohém předběhla svou dobu. Princeznina matka Audata svou dceru vychovala v bojovém duchu. Již jako malá se Cynane naučila umění válčení a její schopnosti se staly legendárními. Po smrti svého bratra, kterého doprovázela na jeho taženích, Cynane vytáhla s armádou do Asie, aby svou dceru posadila na trůn. To jí sice zprvu nevyšlo a v boji padla, ale její dcera se nakonec stala královnou, přesně jak si Cynane přála.

fegege
Keltská královna a bojovnice Boudicca | Zdroj: Public domain, Wikimedia commons

Boudicca (?? – 60/61 n. l.)

Pravděpodobně nejznámější ženskou starověkou bojovnicí je keltská královna Boudicca. V prvním století se postavila společně se svým kmenem okupaci Římanů, kteří převzali po smrti jejího manžela nad zemí kontrolu navzdory jeho poslední vůli. Boudicca byla ve svém tažení neobyčejně úspěšná a podařilo se jí zničit hned tři římská města, z nichž jedním byl dnešní Londýn. Krom toho takřka úplně vyhladila slavnou římskou Devátou legii.

Trung Trac a Trung Nhi

Ve stejném století jako Boudicca, jen o pár (tisíc) kilometrů dál se proti nadvládě vzbouřily dvě bojovné sestry, které dodnes ve Vietnamu oslavují jako národní hrdinky. Jejich rebelie vypukla poté, co Číňané okupující Vietnam zavraždili manžela Trung Trac. Obě sestry rychle daly dohromady armádu převážně ženských bojovnic a již za pár týdnů se jim povedlo vyhnat Číňany z jejich rodného území. Později se k ženské armádě přidali i muži, ale zajímavé je, že na výraz úcty se oblékali jako ženy. Po dvě desetiletí sestry vládly nezávislému království, než se Číně opět podařilo nad zemí převzít kontrolu.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama