Kvíz: Odpovězte jednoduše ano, nebo ne a zjistěte, jak jste na tom se znalostí všeobecných informací

Kvíz: Odpovězte jednoduše ano, nebo ne a zjistěte, jak jste na tom se znalostí všeobecných informací

Foto: beeboys / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Bez ohledu na to, jaké máme zájmy a koníčky, bychom také měli mít alespoň základní všeobecné znalosti. Ty ale nezískáváme pouze studiem ve škole. Jde také o to, zajímat se o své okolí a aktuální informace.

Washington byl první americký prezident

Každý z nás by měl mít alespoň základní znalosti ze světa sportu, umění či politiky. Právě politika je tématem, o kterém se dá diskutovat dlouhé hodiny. Pokud vás ta česká nebaví, pojďte se s námi seznámit s vůbec prvním americkým prezidentem Georgem Washingtonem.

Georg Washington se narodil v roce 1732. Kromě toho, že se stal vůbec prvním prezidentem Spojených států amerických, to byl také úspěšný voják a politik. George Washington byl prezidentem zvolen 6. dubna roku 1789. Do úřadu byl oficiálně uveden 30. dubna téhož roku. Rozhodnuto bylo, že sídlem vrcholných orgánů správy se stane New York. A tak k jmenování došlo v newyorské Federal Hall. George Washington dokázal za své první volební období projet spoustu míst celého USA. Protože svou práci dělal dobře, došlo k jeho znovuzvolení. To proběhlo 13. února 1793. Stejně jako jeho první volba, i tato byla jednomyslně odsouhlasena.

 Je vytesán na památníku Mount Rushmore

Připomínku vůbec prvního prezidenta Spojených států amerických si můžeme prohlédnout na památníku Mount Rushmore. Zde je vytesána podobizna Washingtona spolu s dalšími třemi velikány Ameriky. 

Kvíz máte snad úspěšně za sebou. Nyní se pojďme podívat na některé z odpovědí. Pokud byste své znalosti chtěli prověřit ještě více, můžete vyzkoušet i druhý díl tohoto kvízu. 

Usain Bolt by prohrál s nejedním zvířetem

I přesto, že držitel tří světových rekordů Usain Bolt svou sportovní kariéru ukončil již v roce 2017, stále je považován za nejrychlějšího člověka žijícího na planetě Zemi. V porovnání se zvířaty by ale měl i při své nejvyšší rychlosti co dohánět. 100 metrů dokázal uběhnout v čase 9,58 sekundy, to znamená, že běžel rychlostí 36,9 km/h. Takovou rychlost ale snadno dokáže zvládnout třeba i králík, antilopa, los nebo lev. V lidském světe je za hrdinu, ve světě zvířat by ale na prvním místě pravděpodobně nedoběhl.

Reklama

Mona Lisa byla z Itálie převezena do Francie

Originál obrazu Mona Lisa se pravděpodobně nachází v pařížském Louveru. Samozřejmě se najde několik spekulativců kteří nevěří, že se jedná o skutečný originál. Veřejnosti je ale tento obraz představován jako skutečný. Nejslavnější portrét z dílny Leonarda da Vinciho vznikl v období 16. století. Přesný rok není známý, jisté ale je, že jej da Vinci vytvořil během svého pobytu ve Florencii. Následně jej měl přesunout při svém útěku do Francie.

Románskými jazyky mluví téměř miliarda lidí

Když už jsme u Francie, za zmínku stojí románské jazyky. Věděli jste, že do této skupiny jazyků patří nejenom francouzština, ale také španělština či italština? Tyto jazyky jsou spolu s portugalštinou a rumunštinou nejrozšířenějšími románskými jazyky na světě. Základem těchto jazyků je latina. Předpokládá se, že tyto jazyky vznikly v oblasti Římské říše. Tedy v místě, kde právě latina byla úředním jazykem. V dnešní době těmito románskými jazyky mluví téměř jedna miliarda lidí po celém světě.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama