Kvíz: Tvary zájmena já aneb Psaní mě/mne/mně. Máte v tom jasno?

Kvíz: Tvary zájmena já aneb Psaní mě/mne/mně. Máte v tom jasno?

Foto: PantherMediaSeller / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Český jazyk se svými vyjmenovanými slovy, interpunkcí, skloňováním a časováním patří mezi nejnáročnější jazyky na světě. Pojďme se dnes společně zaměřit na skloňování zájmena „já“.

Říká se, že český jazyk patří mezi velmi náročné jazyky. Své o tom ví i celá řada cizinců, kteří se vehementně snaží náš krásný jazyk naučit. Dnes se společně zaměříme hlavně na tvary zájmena já, tedy psaní mě/mne a mně. Víte, kde píšeme který tvar? Své znalosti si můžete vyzkoušet třeba v následujícím kvízu, který je právě na problematiku tvarů zájmena já zaměřen.

Skloňování zájmena já

Nejprve se podíváme na jednotlivé tvary tohoto zájmena. V některých pádech má zájmeno dokonce dva tvary, jinde se tvary zase opakují ve více pádech. Jak se vlastně v téhle směsici různých tvarů vyznat?

Na co si dát pozor?

Ve 3. pádu může mít tvar zájmeno já – „mi“. V takovém případě píšeme vždy měkké i, výraz s tvrdým y označuje více osob, nikoliv mě jako jednotlivce. Ve 2. a 4. pádu máme dva tvary zájmena já, a to konkrétně mě a mne. Oba tvary jsou jak v hovorové mluvě, tak v psaném textu zaměnitelné. Můžete se tedy sami rozhodnout, který z výrazů použijete. Zatímco s verzí s háčkem se setkáme jak v hovorové, tak psané češtině, druhý výraz už nalezneme spíše v knižní formě.

Mnemotechnické pomůcky

Ne každý si hned dokáže vybavit, že ve 2. a 4. pádě máme jiné tvary než v dalších pádech, a proto postupem času vznikla celá řada mnemotechnických pomůcek pro určení správného tvaru. Mezi ty nejoblíbenější patří ta s tvary zájmen ty. U této pomůcky postačí nahradit si tvary zájmena já za ty. Pokud bude ve větě krátký tvar tě, automaticky použijeme i krátký tvar slovesa mě. Dlouhý tvar tobě zase napoví k dlouhému tvaru mně.

Pokud se vám lépe pamatují číselné údaje, možná se vám lépe bude pamatovat tato pomůcka:

Reklama

2 písmenka „mě“ = 2. a 4. pád, 3 písmenka „mně“ = 3. a 6. pád

Kvízové otázky

Kvíz je zaměřen na správné tvary zájmena já. Jedná se o deset otázek, kdy právě jedna odpověď je správná. Na konci najdete správné řešení.

Tak jak jste si v dnešním kvízu vedli? Dělají vám tvary zájmena já potíže nebo zvládáte tuto problematiku s přehledem?

Reklama
Zdroje článku:
Reklama