Smutný osud slavné herečky Lídy Baarové. Ve svých 86 letech zemřela v obklopení alkoholu

Smutný osud slavné herečky Lídy Baarové. Ve svých 86 letech zemřela v obklopení alkoholu

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Příběh filmové a divadelní herečky Lídy Baarové je v mnoha momentech skutečně silným svědectvím o tom, jak se může člověk dostat z pomyslného vrcholu vlastní kariéry téměř až na osobní dno.

Cesta do záře reflektorů

Lída Baarová se narodila v Praze v roce 1914 pod jménem Ludmila Babková. Matka ji i její mladší sestru Zorku směrovala na dráhu showbyznysu. Díky své přirozené živelnosti a šarmu se tak Lída po škole brzy prosadila v romantických komediích a operetách. S postupem času se stala známou a obsazovanou také v německé produkci. Situace v tehdejší Výmarské republice se pak významně změnila s příchodem nacismu.

Ministrem propagandy se po převzetí moci stal Joseph Goebbels, který měl naprostou kontrolu nad kulturou a médii. Postupem času si našel cestu i k Baarové a v roce 1936 se mezi nimi zažehl milostný románek. Jak pokračoval?

Kráska a zvíře

Joseph Goebbels měl v té době manželku a tři děti, čtvrté bylo teprve na cestě. Dodnes není známo, čím Baarová tohoto pohlavára učarovala, zda se mu dvořila, či jej dokonce sváděla. Odmítla však nabídku od americké filmové společnosti MGM a raději zůstala v Německu. Tajný románek trval zhruba dva roky, než se o poměru dozvěděl zakladatel gestapa Hermann Göring, který odposlouchával Goebbelsův telefon. Vše se tak dostalo na povrch a uniklo i do světových médií.

Zásah samotného Vůdce

Celou situaci pochopitelně sledoval také Adolf Hitler. Ten v návaznosti na aféru nechal Baarovou vykázat z filmové produkční společnosti UFA a Goebbelsovi nařídil urovnat vztahy s manželkou. Baarová byla následně vyslýchána gestapem a veřejností odsuzována a nazývána lehkou děvou. Zoufale se snažila obnovit komunikaci s Hollywoodem, avšak marně. Rozhodla se tedy vrátit zpět do Čech.

Poválečná situace

Po konci války se Baarová snažila vrátit zpět do Německa, kde hledala své původní kontakty. Zatímco jiným hercům její éry se po pádu Třetí říše podařilo vzkřísit kariéru, Lída Baarová stínu nacistů nikdy neunikla. Přesto se snažila v produkci pokračovat i navzdory nenávisti, kterou vůči ní publikum mnohdy vyjadřovalo posměšky či fyzickými útoky.

Pozdní léta ve znamení démonů

V průběhu 90. let se Lída Baarová opět vrátila do Čech. Vydala zde svou autobiografii Života sladké hořkosti. Postupně nacházela stále častěji útěchu v alkoholu a cigaretách. Do toho se u ní začaly projevovat příznaky Parkinsonovy choroby. Kdysi slavná herečka zemřela v roce 2000 v Salcburku ve svých 86 letech. Nezanechala za sebou žádné potomky.

V roce 2016 vyšel na motivy života a díla Lídy Baarové dokumentární film, ve kterém měli diváci znovu možnost alespoň rámcové poznat její osud, a udělat si tak vlastní obrázek o tom, zda byla herečka skutečně onou odsuzovanou ďáblovou milenkou, či jen nebohou zneužitou ženou, která si až do své smrti nedokázala najít cestu zpět k lidem.

Reklama
Reklama