Zapomeňte na nudu! Objevte fascinující svět souhvězdí a přesvědčte se, zda dokážete rozpoznat hvězdné konstelace v našem vzrušujícím kvízu

Zapomeňte na nudu! Objevte fascinující svět souhvězdí a přesvědčte se, zda dokážete rozpoznat hvězdné konstelace v našem vzrušujícím kvízu

Foto: Triff / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Noc, hvězdy a tajemná krása oblohy nad námi. Souhvězdí, ta světla vzdálená mnoho světelných let, jsou jako knihy plné příběhů, které lze na obloze číst. Pokud se zajímáte o astronomii nebo prostě jen rádi pozorujete hvězdy, jistě jste slyšeli o souhvězdích. Ale co přesně jsou souhvězdí a jak je poznat?

Dnes používáme hodiny, kalendáře, kompasy, ale před tisíci lety se lidé v čase a prostoru orientovali převážně podle nebe a hvězd. Aby si to ulehčili, rozdělili je do skupin, které dnes nazýváme souhvězdí.

Předměty

Určité tvary tvořené jasnějšími hvězdami byly přirovnávány k předmětům. Patří sem: Eridanus, Jižní koruna, Lyra, Oltář, Pohár, Severní koruna, Šíp, Trojúhelník a Váhy. 

Zvířata

Velká skupina souhvězdí jsou pojmenována po zvířatech, kde najdeme Berana, Býka, Delfína, Hada, Havrana, Jižní rybu, Koníčka, Kozoroha, Labuť, Lva, Malého medvěda, Malého psa, Orla, Raka, Ryby, Štíra, Velkou medvědici, Velkého psa, Velrybu, Vlka a Zajíce.

Mytické bytosti a lidé

Tato skupina dostala názvy, které se většinou týkají mýtů a legend tradičních pro daný národ. K mýtickým bytostem řadíme Draka, Hydru, Kentaura a Pegase. Mezi lidmi se objevuje Andromeda, Blíženci, Hadonoš, Herkules, Kasiopeja, Cefeus, Orion, Panna, Pastýř, Perseus, Střelec, Vodnář a Vozka.

Orion

Jedním z nejznámějších souhvězdí je Orion, který je viditelný na obloze v zimních měsících. Orion představuje loveckého boha z řecké mytologie a jeho tvar tvoří tři hvězdy na řemeni, tři hvězdy na meči a také jeho tři hvězdy na nohou. Zobrazený lovec se brání útoku Býka. V jedné ruce drží štít a v druhé kyj. Podle legendy byl usmrcen Štírem. 

Vězte, že obloha nad námi skrývá mnoho tajemství a příběhů. Rozpoznávání souhvězdí je zábavný způsob, jak se ponořit do světa astronomie a spojit se s tisíci lety historie a mýtů. Tak proč si nezkusit náš kvíz, a otestovat tak své znalosti souhvězdí? Možná se stanete skvělým hvězdářem! Ať už jste astronomický nadšenec nebo jen občasný pozorovatel hvězd, určitě si přijdete na své a možná se ještě něco nového dozvíte!

 

Reklama
Reklama