Kvíz slovenských slovíček: Zjistěte, jak dobře našim sousedům rozumíte? Jednoduchý test, který musí zvládnout každý

Kvíz slovenských slovíček: Zjistěte, jak dobře našim sousedům rozumíte? Jednoduchý test, který musí zvládnout každý

Foto: zmotions / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Slovenština je jazykem, kterému více či méně rozumí každý Čech. Občas se ale objeví slovo, s kterým má především mladá česká generace problém. Jak jste na tom se slovenštinou vy?

Původně slovanský jazyk má dlouholetou historii

Když se řekne slovenština, asi každý z nás si vybaví Slovenskou republika. Právě pro ni je tento jazyk oficiálním státním jazykem. Kde se ale vůbec tento jazyk vzal a jakou má historii? Slovenština je původním západoslovanským jazykem. Není náhodou, že je to jazyk nápadně podobný češtině. S tou je spojován především kvůli dlouholeté historii českého a slovenského státu. Možná i proto není náhodou, že se jedná také o jeden z nejčastějších cizích jazyků, který na území České republiky můžeme zaslechnout.

Do spisovné podoby jej převedl Anton Bernolák

Slovenština vznikla před mnoha stovkami let z praslovanštiny. Její začátky jsou datovány do období 10. století. Vývoj jazyka pak měl pokračovat ještě další 4. století do doby, kdy se začaly vytvářet slovenské dialekty. Největšího rozkvětu tento jazyk dostál v polovině 18. století. V té době se slovenština začala aktivně využívat ve městech a v domácnostech lidí vyšších vrstev. Spisovná slovenština tak, jak ji známe dnes, byla upravena římskokatolickým knězem a jazykovědcem slovenského původu Antonem Bernolákem. Základy nové gramatiky byly v roce 1846 zapsány v jazykovědné knize Nauka reči Slovenskej. Ta je tak dílem plným informací, z kterých vychází dnešní podoba slovenštiny.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama