Kvíz: Vyzkoušejte, co si pamatujete z přírodopisu pro žáky 5. třídy. Zvládnete všech 10 otázek?

Kvíz: Vyzkoušejte, co si pamatujete z přírodopisu pro žáky 5. třídy. Zvládnete všech 10 otázek?

Foto: Explode / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nemůžete se dočkat až zazvoní a začne další hodina přírodopisu? Tak právě pro vás jsme připravili zajímavosti ze světa živé i neživé přírody, které jsme rozdělili do pěti přehledných témat. Až obohatíte vaše mozkové závity o nové dovednosti, můžete se otestovat v našem zábavném kvízu.

Energie

Energii si můžeme představit jako sílu, která je potřebná k vykonání jakékoli práce. Vše, co děláme, spotřebovává energii, dokonce i mrkání očí, které vnímáme jen minimálně. Energie se nenachází pouze v potravinách a pohonných hmotách, obsažena je i v teple, světle, zvuku, pohybu a elektřině. Energii nelze ani vytvořit, ani zničit, pouze ji můžeme z původního zdroje převést na její jinou formu.

Potravní řetězce

Potravní řetězce představují koloběh života v přírodě, který odhaluje, čím se jednotlivé živé organismy živí. Mezi živé organismy patří rostliny i živočichové, kteří ke svému přežití potřebují výše zmíněnou energii. Rostliny, například tráva či jakákoli květina, získávají energii přijímáním slunečního světla prostřednictvím fotosyntézy, kdy se dvě plynné látky, kyslík a oxid uhličitý, vzájemně proměňují. Právě trávu pak zkonzumuje králík či jiný býložravý živočich, jehož hlavním nepřítelem jsou tzv. predátoři, převážně lišky. Dochází k přenesení energie mezi všemi zastoupenými organismy a náš konkrétní potravní řetězec se uzavírá.

Zdravé stravování

Zdravé stravování je především o vyvážené stravě, které lidské tělo potřebuje k udržení kondice a pevného zdraví. Určitě jste už slyšeli, že přílišná konzumace slaných chipsů, čokolád a přeslazených sycených nápojů rozhodně nepatří ke zdravé výživě. V malém množství sladkosti pochopitelně konzumovat můžete, ale je třeba stravu vyvážit i přísunem ovoce a zeleniny, bílkovin, vitamínů a minerálů. Je důležité jíst rozmanité potraviny, neboť jedině tak získáte veškeré nezbytné živiny, které potřebujete k udržení zdraví.

Mikroorganismy

Mikroorganismy si můžeme představit jako drobné formy života. Jsou tak malé, že k jejich pozorování potřebujeme mikroskop. Existuje jich nepřeberné množství druhů – bakterie, viry, ale také některé druhy hub. Věděli jste, že kdybyste zvážili všechny mikroorganismy, které se vyskytují na planetě Zemi, vážily by více než všechny ostatní rostlinné i živočišné druhy dohromady?

Lidské tělo

Když se budeme blíže zajímat o lidské tělo, setkáme se s vědou, které se říká anatomie. Zabývá se nejen kostmi a svaly, ale i úplně drobnými buňkami, jež se seskupují do tkání. Z tkání jsou tvořeny orgány jako je srdce, plíce či játra. Bez orgánů bychom nemohli žít. Nedokázali bychom myslet bez mozku nebo dýchat bez plic. Jednotlivé orgány spolupracují v konkrétních soustavách, ať už se jedná o trávicí, či vylučovací.

 

Reklama
Zdroj článku:
Autorský text
Reklama