Kvíz: Zavzpomínejte na dobu, kdy jste se v autoškole snažili získat řidičský průkaz

Kvíz: Zavzpomínejte na dobu, kdy jste se v autoškole snažili získat řidičský průkaz

Foto: Kzenon / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Toužíte získat řidičské oprávnění nebo už oběhlo pár let od doby, kdy jste dělali zkoušky? Ať tak či onak, nyní máte výbornou příležitost vyzkoušet si, jak jste na tom s teoretickými znalostmi ze světa silničního provozu. Zvládli byste test, díky kterému by se z vás mohl stát účastník hrdý držitel řidičáku?

Není řidičák jako řidičák

Řidičské oprávnění lze získat od 18 let. Neplatí to ale vždy. Záleží totiž na tom, co přesně chcete řídit. Průkaz skupiny A1 zajistí, že můžete legálně na silnicích řídit motorová vozidla s nebo bez postranního vozíku, která mají maximální krychlový objem 125. Patří sem také vozidla se třemi koly a výkonem až 15 kW nebo čtyřkolka nepřesahující hmotností limit 400 kg. Žádat o tento řidičský průkaz lze již v 15 letech, získat je jej možné od 16 let.

To řidičský průkaz B1, který umožňuje řídit osobní automobily, je možné získat až v 18 letech. Stejně jako u nižší skupiny, i zde je možné začít přípravu již o rok dříve. Tedy v 17 letech. 

Do traktoru v 17, do náklaďáku až o rok později

Skupina C1 umožňuje řídit nákladní automobil. Abyste tento řidičský průkaz mohli získat, je nutné mít předem hotové zkoušky na oprávnění B. V případě skupiny C1 je možné ovládat nákladní automobil s maximální hmotnosti 7,5 tuny. Do skupiny D patří autobusy. Skupina T umožňuje řídit traktory a jiné pracovní stroje. Řidičský průkaz skupiny T můžete získat již v 17 letech.

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama