KVÍZ: Poznáš dopravní značky na našich silnicích?

KVÍZ: Poznáš dopravní značky na našich silnicích?

Foto: Carsten Reisinger / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Dopravní značení nebo také značky. Přijdou vám jako jednoduché a snadno zapamatovatelné piktogramy, nebo se jedná spíše o nikdy nekončící kruh hledání souvislostí, podobností a odlišností u konkrétních značek?

Znalost základních dopravních značek se učí už malé děti, aby porozuměly základním pravidlům dopravy, a předešly tak možným nehodám. V autoškolách jsou nároky na budoucí řidiče vyšší, budou přeci součástí provozu, kde dopravní značení hraje roli podobnou jako dirigent symfonického orchestru.

V podstatě se dá tvrdit, že ony obrázky na tyčích podél silnic jsou nezbytné. Souhlasíte? Ovšem někdy je složité se v nich vyznat. Značek spíše přibývá, než ubývá, což s sebou nese i ten fakt, že si některé mohou být velmi podobné, byť je jejich sdělení rozdílné. A co teprve, pokud je nakombinováno víc cedulí za sebou.

Značení zákazové, příkazové, výstražné značení dopravních zařízení jsou jen jedny z mála druhů dopravních značení, kam se mimo jiné řadí i světelné značení v podobě semaforů. Není toho málo, že? A to se v některých jednotlivých kategoriích skrývají i desítky značek.

Doufám, že vás těchto pár řádků neodradilo, ba spíše naopak povzbudilo si vyzkoušet kvíz zaměřený na tuto tematiku. Ve výsledku nezáleží, zda jste aktivní řidič, nebo student, kterého pouze zaujal tento článek. Cílem kvízu je sice zjistit, jaké jsou vaše znalosti, nicméně je možné ho pojmout i jako hru nebo zábavný způsob, jak se přiučit něčemu novému.

Reklama
Reklama