Coronavirus způsobil totální uzavření Itálie

Coronavirus způsobil totální uzavření Itálie

Foto: Em Campos / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nové ohnisko nákazy koronaviru se celosvětově šíří a vyvolává totální blokádu po celé Itálii a nouzová opatření po celém světě.

Virus, známý jako Covid-19, nyní infikoval téměř 113 000 lidí na celém světě a měl za následek více než 4 000 úmrtí. Většina těchto případů je z pevninské Číny, kde se poprvé ohnisko objevilo, ale míra infekce se v zemi zpomaluje a situace se stabilizuje. Virus začal způsobovat problémy jinde.

Čínský prezident Si Ťin-pching při zjevném projevu důvěry dorazil v úterý do virem zasaženého města Wuhan, kdy se poprvé ocitl v epicentru globálního vypuknutí od začátku krize. Ten den čínské úřady zaznamenaly 19 nových případů, z nichž 17 bylo ve Wuhan a dva byly ze zámoří. Z 80 754 pacientů v zemi se téměř 60 000 uzdravilo a byli propuštěni z nemocnic.

Ostatní asijské země, jako je Jižní Korea, začínají také zaznamenávat zpomalení šíření viru. Jižní Korea, která provedla více než 190 000 testů v rámci bezplatného celonárodního programu zaznamenala, že je to nejnižší počet denně potvrzených případů, což je zřejmě známka toho, že země „dosáhla vrcholu“ šíření, řekl jihokorejský ministr zdravotnictví Park Neunghoo.

Tyto nepatrné známky pokroku však nevrhají úlevu na zhoršující se situaci na Západě. Státy napříč USA deklarují mimořádné situace, dokonce i někteří kongresmani jsou v karanténě. V Evropě se ohnisko šíření, které začalo v Itálii, rozšířilo do širokého okolí, přičemž okolní země, jako je Německo, hlásí v každodenních případech dramatický nárůst.

Celá Itálie je pod zámkem

Dnes dopoledne byla celá Itálie a jejich 60 milionů obyvatel v zemi uzavřena. Předseda vlády Giuseppe Conte v pondělí oznámil, že je to součást řady rozsáhlých karanténních opatření určených k potlačení ohniska.

Reklama

Severní region Lombardie a 14 dalších provincií již byly uzavřeny dříve. Tato nová vyhláška však omezení rozšířila po celé zemi, z důvodu rychlého šíření viru po celé Itálii a kontinentální Evropě.

Mezi drastická opatření patří paušální cestovní omezení, zákaz všech veřejných akcí, uzavření škol a veřejných prostor, jako jsou kina, a pozastavení náboženských služeb včetně pohřbů nebo svateb.

Za účelem vymáhání zákazu pohybu provádí vojenská policie, železniční policie a zdravotníci kontroly na dopravních místech, jako jsou dálnice a nádraží. Toto blokování představuje nejtěžší reakci na koronavir, která se má implementovat mimo pevninskou Čínu.

V některých částech Itálie, zejména v severních regionech, dochází k „tsunami pacientů“ a systém zdravotní péče je „jeden krok od kolapsu“, řekl Antonio Pesenti, koordinátor intenzivní péče v krizové jednotce Lombardie.

Doposud má Itálie 9 172 případů a 463 úmrtí – nejvíce ze všech zemí mimo Čínu.

Nové uzavření může pomoci zpomalit další šíření viru. Někteří, stejně jako prezident Lombardie, se obávají, že vzhledem k rozsahu a rychlosti šíření viru jsou opatření „stále nedostatečná“.

Reklama
Zdroj článku:
cnn.com
Reklama