Odhalení v Kataru: Od udělení pořadatelství MS ve fotbale zde zemřelo 6 500 migrujících dělníků

Odhalení v Kataru: Od udělení pořadatelství MS ve fotbale zde zemřelo 6 500 migrujících dělníků

Foto: EQRoy / Shutterstock

Aktualizováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Britský zpravodajský web TheGuardian.com ve své analýze uvádí šokující čísla. Od roku 2011, kdy bylo státu Katar uděleno pořadatelství Mistrovství světa ve fotbale 2022, zde zemřelo více než 6 500 migrujících pracovníků z Indie, Pákistánu, Nepálu, Bangladéše a Srí Lanky. I přesto jsou údaje o úmrtích pravděpodobně podhodnoceny.

Podle definice OSN je migrujícím pracovníkem „osoba, která je (bude nebo byla) vázána v placené aktivitě mimo stát, ve kterém má domovské právo“.

Zjištění shromážděná z vládních zdrojů znamenají, že průměrně 12 migrujících pracovníků z těchto pěti jihoasijských zemí zemřelo každý týden od rozhodnutí FIFA v prosinci 2010 o vítězství Kataru při pořádání MS ve fotbale v roce 2022 (oficiální anglický název je FIFA World Cup – pozn. autora).

Údaje z Indie, Bangladéše, Nepálu a Srí Lanky odhalily, že v období 2011 až 2020 zemřelo 5 927 migrujících pracovníků. Samostatné údaje z pákistánského velvyslanectví v Kataru uváděly dalších 824 úmrtí pákistánských pracovníků v letech 2010 až 2020.

https://twitter.com/AJEnglish/status/1382255957053476864?s=20
Katarská televize Al Jazeera uveřejnila 14. dubna na Twitteru fotografie z dokončovacích prací na stadionu pro fotbalové MS konané v roce 2022

Stavební boom

Za posledních 10 let se Katar pustil do bezprecedentního stavebního programu, převážně v rámci přípravy na fotbalový turnaj v roce 2022. Kromě sedmi nových stadionů byly dokončeny nebo probíhají desítky velkých projektů, včetně stavby nového letiště, silnic, systémů veřejné dopravy, hotelů a nového města, které bude hostitelem finále MS.

Smrt na stavbách

I když záznamy o úmrtí nejsou kategorizovány podle zaměstnání nebo místa výkonu práce, je pravděpodobné, že mnoho zesnulých dělníků bylo zaměstnáno na těchto infrastrukturních projektech MS, říká Nick McGeehan, ředitel advokátní skupiny specializující se na pracovní práva v Perském zálivu. "Velmi významná část migrujících pracovníků, kteří zemřeli od roku 2011, zde byla pouze proto, že Katar získal právo pořádat mistrovství světa", uvedl.

Příčiny úmrtí

Došlo k 37 úmrtím pracovníků přímo souvisejících s výstavbou stadionů MS, z nichž 34 bylo organizačním výborem klasifikováno jako „nesouvisející s prací“. Odborníci zpochybnili použití tohoto výrazu, protože v některých případech se používá k popisu úmrtí, ke kterým došlo při zaměstnání, včetně řady pracovníků, kteří se zhroutili a zemřeli na staveništích stadionu.

Reklama

V dlouhých tabulkách oficiálních údajů jsou uvedeny tyto příčiny úmrtí: mnohonásobná otevřená zranění způsobená pádem z výšky; udušení způsobené zavěšením; neurčená příčina smrti v důsledku rozkladu. Mezi příčinami jsou ale zdaleka nejčastější takzvaná „přirozená úmrtí“, často přičítaná akutnímu srdečnímu nebo respiračnímu selhání.

https://twitter.com/NewAfricanFacts/status/1381946691767521281?s=20
Stadion Lusail s kapacitu 80 000 diváků v Kataru pro MS 2022. Architekti Zaha Hadid a Dar Al-Handasah.

Zasažené národnosti

Na základě údajů získaných TheGuardian je 69 % úmrtí mezi indickými, nepálskými a bangladéšskými pracovníky kategorizováno jako přirozené. Mezi samotnými Indy je to 80 %.

Za statistikami se skrývá nespočet příběhů zdevastovaných rodin, které zůstaly bez svého hlavního živitele, snaží se získat odškodnění a jsou zmatené okolnostmi smrti svého milovaného.

Klasifikace bez pitvy

The Guardian již dříve uvedl, že takové klasifikace, které se obvykle provádějí bez pitvy, často neposkytují legitimní lékařské vysvětlení základní příčiny těchto úmrtí. Zpráva právníků katarské vlády z roku 2014 doporučila, aby zadala studii o úmrtích migrujících pracovníků na srdeční zástavu a upravila zákon tak, aby „umožňoval pitvy… ve všech případech neočekávané nebo náhlé smrti“. Vláda neučinila ani jedno.

Vláda bez odpovědnosti

Katarská vláda uvádí, že počet úmrtí - který nezpochybňuje - je úměrný velikosti migrující pracovní síly a že tato čísla zahrnují administrativní pracovníky, kteří přirozeně zemřeli poté, co v Kataru dlouho žili. "Míra úmrtnosti mezi těmito komunitami je v očekávaném rozmezí k velikosti a populaci." Každý ztracený život je však tragédií a není ušetřeno žádné úsilí ve snaze zabránit každé smrti v naší zemi, “uvedla katarská vláda ve svém prohlášení mluvčího.

FIFA bez odpovědnosti

Organizační výbor FIFA (světového řídícího orgánu fotbalu) se vyjádřil takto: „Hluboce litujeme všech těchto tragédií a vyšetřovali jsme každý incident, abychom se poučili. Vždy jsme zachovávali transparentnost v tomto problému a zpochybňujeme nepřesné tvrzení ohledně počtu pracovníků, kteří zemřeli na našich projektech.“

Mluvčí FIFA uvedl, že jsou plně odhodláni chránit práva pracovníků na projektech FIFA. „Díky velmi přísným opatřením v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví na místě (...) frekvence nehod na našich staveništích byla nízká ve srovnání s jinými významnými stavebními projekty po celém světě“, uvedl bez předložení důkazů.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama