Věděli jste, že v srdci Central Parku na Manhattanu stojí starý skotský hrad?

Věděli jste, že v srdci Central Parku na Manhattanu stojí starý skotský hrad?

Foto: Creative Family / Shutterstock

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Taky jste nikdy neslyšeli, že by se v jednom z nejrušnějších a nejznámějších parků na světě nacházel skutečný hrad postavený v roce 1872? Je to tak, i v takovém moderním velkoměstě se najde několik velmi krásných stavitelských památek.

Nemusíte ani opustit ostrov Manhattan, abyste viděli jeden z nejznámějších hradů Empire State, jak se New Yorku říká. Přesný původ přezdívky není znám, ale jedním z nejstarších doložených zdrojů je dopis George Washingtona z roku 1785, v němž vyjadřuje obdiv k síle New Yorku během americké revoluce a označuje stát za „sídlo impéria".

Stavbu navrhl spoluautor Central Parku Calvert Vaux a architekt Jacob Wrey Mould. Celý komplex, dokončený v roce 1872, byl navržen jako místo, odkud se lze kochat výhledem na okolní krajinu; budova původně neměla okna ani dveře, protože byla zamýšlena jako rozhledna pod širým nebem, popisuje web Centralparknyc.org.

Newyorský Central Park, nejnavštěvovanější městský park ve Spojených státech, který každoročně přiláká více než 40 milionů návštěvníků, má svůj vlastní hrad. Tato jedinečná, řekli bychom hybridní - stavba se jmenuje Belvedere Castle a je jedním z nejlépe střežených tajemství Manhattanu. Název Belvedere znamená v italštině „krásný výhled" a přesně to hrad rozhodně nabízí. Podobou gotická stavba v románském slohu se nachází na vrcholu Vista Rock, druhém nejvyšším bodě parku.

Bydlí tu někdo?

Nesloužil sice jako domov královské rodiny, ale po několik desetiletí v něm sídlila Newyorská meteorologická observatoř. Později byla stavba zrenovována a zpřístupněna veřejnosti k prohlídkám. Od roku 1919 až do 60. let 20. století zde sídlila Newyorská meteorologická observatoř, než byla přemístěna do Rockefellerova centra. Poté na dlouhá léta upadl hrad v zapomnění a stal se častým terčem vandalů. Naštěstí byl počátkem 80. let 20. století, a poté znovu v roce 2018, zrekonstruován a nyní je veřejnou atrakcí přístupnou návštěvníkům i obyvatelům New Yorku.

Reklama

Čím je hrad proslulý?

Možná se ptáte, proč byl hrad postaven? Co mají hrady společného s nablýskaným Manhattanem? Byl postaven jako hlavní architektonická atrakce přímo v srdci Central Parku, aby vnesl do rozlehlého parku, který je kotvou jednoho z nejmodernějších měst na světě, starosvětský nádech. Návštěvníci se sem sjíždějí, aby se nadýchali čerstvého vzduchu a odpočinuli si od ruchu velkoměsta, a Belvedere Castle je obvykle na programu jejich návštěvy. Stojí na vrcholu skály Vista Rock, poskytuje neuvěřitelný výhled na park, je oblíbeným místem pro pořizování selfie a nabízí pohled na starý Manhattan.

Z čeho je postaven?

Samotná stavba byla postavena z manhattanské břidlice vytěžené v parku a obložená šedou žulou. Použité materiály a gotický design jí dodávají autentický vzhled hradu, který může „konkurovat“ větším hradům a zámkům v Evropě.

Můžete se podívat dovnitř?

Po přesunu meteorologické observatoře zůstal hrad dlouhá léta prázdný a zanedbaný. Po rozsáhlé rekonstrukci se však proměnil v oblíbené návštěvnické centrum doplněné obchodem se suvenýry. Dnes je oblíbeným místem turistů i Newyorčanů, kteří se chtějí pokochat krásným výhledem na rybník Turtle Pond s množstvím želv, procházkovou trasu Ramble a ikonický trávník obřích rozměrů Great Lawn. Během otevírací doby mohou návštěvníci vystoupat ještě výše a dostat se na další terasy, odkud je ještě lepší výhled na park.

Kde přesně se hrad nachází?

Belvedere byl postaven na vrcholu 40 metrů vysoké skály Vista Rock, druhém nejvyšším bodě parku, pojmenovaném podle skály Summit Rock, která se tyčí více než 43 metrů nad zemí. Vzhledem k výšce skály se projektanti rozhodli, že to bude skvělé místo, jež nemělo být ničím jiným, než rozhlednou pohlížející na park. Hrad je v celé své kráse nejlépe pozorovatelný z břehu Želvího jezírka (Turtle Pond), dalšího oblíbeného turistického místa rozkládajícího se na dvou akrech jižně od Velkého trávníku.

Pouhá pošetilost

Původní rozhlednu dokonce list New York Herald Tribune označil jako „pěst na oko", protože podle prvních návrhů z roku 1859 byla navržena jako „viktoriánské bláznovství" – neboli tzv. folly, což v architektuře znamená ´pošetilá budova obvykle postavená přísně pro estetické potěšení, nikoli k praktickým účelům´. Naštěstí se návrhy dále vyvíjely a projektanti nakonec přišli s podobou zámku, jak ji známe dnes. Byl navržen tak, že vypadá, jako by vystupoval ze skály a byl prodloužením skály samotné - podobně jako nechvalně proslulý hrad Bran v Rumunsku, jinak známý jako Drákulův hrad.

Zajímavost

Meteorologická observatoř se sice z pozemku již dávno odstěhovala, ale hned jižně od zámku stále najdete současnou meteorologickou stanici, tzv. Automatizovaný povrchový pozorovací systém (ASOS).

Konají se na hradě nějaké akce?

Projektanti si stavbu představovali jako „blázinec", který nemá okna ani dveře, aby se lidé nemohli kochat výhledem na park. Při poslední renovaci v roce 2018 byla všechna okna nahrazena čirými skleněnými tabulemi, aby se do hradu dostalo přirozené světlo a lidé si mohli vychutnat výhled tak, jak to původně zamýšleli projektanti.  Ve skutečnosti se zde po celý rok konají různé akce.

Reklama
Reklama