Kam zmizeli, když neodešli? Nikým nepřemožení, potetovaní předchůdci Skotů byli téměř záhadně vymazáni z historie

Kam zmizeli, když neodešli? Nikým nepřemožení, potetovaní předchůdci Skotů byli téměř záhadně vymazáni z historie

Foto: John White / Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Piktové. Je docela možné, že jste o nich nikdy neslyšeli. Tento národ, kdysi tak významný ve Skotsku, byl zcela vymazán z mapy a téměř zmizel v písku času. Tedy až do doby, než se objevili badatelé jako dr. Gordon Noble, profesor archeologie na univerzitě ve skotském Aberdeenu.

„Sám jsem vyrostl v severovýchodním Skotsku, ale ve škole jsem o Piktech nikdy neslyšel. Nikdo nás o Piktech neučil, ani o historii sahající tak daleko do minulosti," říká Noble pro portál Travel and Leisure. „Až když jsem šel na univerzitu a studoval dějiny umění a měli jsme kurz o raně středověkém umění, sochařství a práci s kovem, jsme se učili o obrázkových kamenech. A jakmile jsem je uviděl, byl jsem jimi naprosto posedlý."

Na krátký dokument o Piktech v češtině se můžete podívat v tomto videu:

Barbaři ze severu

Po absolvování kurzu se Noble intenzivně vzdělával, aby se dozvěděl vše o obrazových kamenech a lidech, kteří za nimi stáli - Piktech. Ti však nebyli známí jako Piktové jen díky svým kamenným uměleckým dílům.  „Je to přezdívka. V podstatě to znamená 'malovaný lid'. Je to tedy trochu pejorativní přezdívka Římanů, která naznačuje, že to byli 'barbaři', kteří se tetovali nebo malovali a byli 'necivilizovaní' a neřímští. Barbaři ze severu."

Piktové (z latinského picti – pomalovaní) byl národ, žijící ve středním a severním Skotsku v období prvních pokusů Římanů o nadvládu Kaledonie, resp. Skotska, až do 9. století. Jejich etnicita není jasná, dříve se předpokládalo, že jde o národ příbuzný Keltům, moderní výzkumy však ukazují, že šlo spíše o samostatný národ, či o původní obyvatele Británie. Poprvé se o Piktech zmiňuje římský spisovatel Eumenius v roce 297, který je popisuje jako národ stále divošský, jehož válečníci se nebojí armád Říma. (Zdroj: cs.wikipedia.org)

Piktové skutečně prosluli svou brutální válečnou taktikou, kdy bránili svou zemi za každou cenu. V 5. století měli podle historiků, jako je Tim Clarkson, své prosperující království. V 10. století však Piktové v důsledku válek, kolonizace a splynutí se Skoty zřejmě navždy zmizeli.

Reklama

Kam zmizeli, když neodešli?

„S podivem se obyvatelé tohoto království začalo nazývat Skoty, i když poměrně hodně z nich mělo piktské předky. A to je svým způsobem jedna ze záhad Piktů, proč jejich jméno zmizelo, když oni sami tam stále žili," řekl Clarkson. „Prostě se jejich králové, jak se domníváme, rozhodli, že je třeba nastolit nový politický řád. A v rámci toho byla stará piktská identita jaksi nadbytečná a byla nahrazena myšlenkou jednotného piktsko-skotského národa, který se nakonec stal Skotskem. A tím se vlastně dostáváme ke konci piktských dějin."

Konec Piktů? Ano. Konec jejich fascinujícího místa v dějinách? Ne

Po relativně nedávném objevu jejich nádherných symbolických kamenů s vytesanými složitými kresbami toužili historici i veřejnost vědět víc. Obzvláště zajímavé to bylo pro ty, kteří se zajímali o řešení hádanek.

„Od 19. století, ale i dříve, se lidé snažili pochopit, co jejich symbolický systém znamená, a snažili se rozluštit kód, který se za ním skrývá," řekl Noble. „Zejména v posledním desetiletí došlo k pokroku, protože je nacházeno stále více sídlišť. Lokality jako Rhynie, Burghead a Aberdeenshire, ve kterých jsme dělali vykopávky. Takže si myslím, že konečně začínáme dělat určité pokroky a více rozumíme Piktům a jejich životnímu stylu a tradicím," řekl dr. Noble portálu Travel and Leisure. 

Reklama
Reklama