„Jsem Maya, velmi, velmi hrdý“ aneb K předkolumbovskému původu se hlásí čím dál více Mexičanů

„Jsem Maya, velmi, velmi hrdý“ aneb K předkolumbovskému původu se hlásí čím dál více Mexičanů

Foto: VICTOR TORRES / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Mayové tu byli tisíce a tisíce let předtím, než se tu objevili Evropané," říká Carlos Rosado van der Gracht, průvodce, doktorand a redaktor časopisu Yucatán. Dodává, že Mayové „postavili mnoho velkolepých měst, vyvinuli velkou civilizaci, vlastní matematiku, medicínu, astronomii - podle všech měřítek skutečně jednu z největších světových civilizací".

Chystáte se na mexický poloostrov Yucatán po stopách dávných Mayů? Tak byste měli vědět, že i v současné době se k mayské národnosti hlásí asi šest milionů lidí. Je načase, abychom se o nich všichni dozvěděli více, pobízí budoucí příchozí cestovatelský portál Travel and Leisure.com.

Mexický poloostrov Yucatán je pro mnohé známý svými úchvatnými plážemi, kde jemný zlatavý písek přechází v průzračné azurové vody. Ale je toho zde víc, než se na první pohled zdá, zejména pokud jde o dynamickou a bohatou historii tohoto regionu spojenou s Mayi. Ačkoli se kultura v regionu za posledních několik set let nepochybně posunula, Mayové zůstávají nedílnou součástí jeho minulého i současného dědictví. 

„Kultura se mění každým dnem," říká Dante Garcia, podmořský archeolog, který spolupracuje s Auberge Resorts a poskytuje exkluzivní zážitky v Etéreu na Mayské riviéře. Dodal, že když před dvaceti lety přijel do tohoto regionu, o svém mayském původu otevřeně hovořilo méně lidí, alespoň ve velkých metropolitních oblastech. „Ale když přijedete na venkov - mám štěstí na ta místa, protože mě volají, abych prozkoumal cenotes neboli zaplavené jeskyně - a říkají: 'Jsem Maya, velmi, velmi hrdý.´ To je něco, čeho si teď můžeme opravdu velmi vážit."

Cenote (podle mayského názvu používaného na Yucatánu – množné číslo ve španělštině zní cenotes) je zatopený závrt krasového původu, jaké se nacházejí ve velmi hlubokých jeskyních s provalenými stropy i více pater nad sebou.

Reklama

Jak vysvětlili odborníci, téměř každá věc, které se cestovatelé v regionu dotknou - od jídla přes architekturu až po památky - vytvořili Mayové, a to jak v minulosti, tak v současnosti. A navzdory tomu, co slyšíme v televizních pořadech o konspiračních teoriích, Mayové nezmizeli po kontaktu s „dávnými mimozemšťany". Ve skutečnosti dnes stále žije více než šest milionů Mayů. A naštěstí pro nás všechny je snadné najít na svých cestách místa, kde tuto kulturu uctíme.

„Archeologie je všude. Z místa, kde právě teď sedím ve své kanceláři, je to jen 50 metrů tam, kde jsou mayské stavby," řekl Rosado. „Jen na území tohoto města se nachází více než 50 velkých archeologických nalezišť," uvedl Rosado pro portál Travelandleisure.com.

Reklama
Reklama