Edgar Alan Poe se proslavil svými strašidelnými povídkami. Velmi záhadnou zůstává ale i jeho smrt, stále se neví, co se s ním stalo

Edgar Alan Poe se proslavil svými strašidelnými povídkami. Velmi záhadnou zůstává ale i jeho smrt, stále se neví, co se s ním stalo

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Edgar Allan Poe je jedním z nejlepších autorů, které Amerika vyplodila. Jeho přínos literatuře je i dnes nepopiratelný. Přesto však za sebou Poe zanechal životní příběh s otevřeným koncem.

Nová kapitola Poeova života začala jeho zmizením

V průběhu svého života Edgar Allan Poe dost cestoval. V roce 1849 například vyrazil na tříměsíční přednáškové turné po amerických městech, aby získal finanční prostředky pro další tvorbu. Jeho první zastávka byla v Baltimoru, kam dorazil 28. září téhož roku. Zatímco většina Poeova života je poměrně dobře zmapována, zde spisovatel na několik dní prakticky zmizel. Dodnes se nepodařilo dohledat, kam se básník ztratil, nicméně 3. října se objevil v jednom z barů v naprosto zoufalém stavu a žádal o pomoc.

I přes pohotovou hospitalizaci nebylo básníkovi pomoci

Nakonec se místním podařilo kontaktovat Poeova přítele, doktora J. E. Snodgrasse, který za ním do Baltimoru přicestoval. Dle jeho slov byl zjevem svého přítele naprosto šokován. Znatelná únava ve tváři, zanedbaný obličej, vlasy neupravené a celkově odpudivý vzhled – tak později Snodgrass popsal své pocity, když nebohého Edgara uviděl. Později tak Poea přemístil do nemocnice, kde básník upadl do bezvědomí. Místní doktor J. J. Moran byl tedy ošetřujícím lékařem ve službě a pokračoval v léčbě a sledování Poea až do jeho smrti. Bohužel však nedovolil rodině nebo přátelům navštívit Poea v jeho zuboženém stavu, a tak básník později zemřel o samotě.

Tajuplný Reynolds

Dr. Moran naznačil, že v posledních dnech Poe opakovaně volal po někom jménem Reynolds. Identita Reynoldse nebyla nikdy určena. Mohlo se jednat o některou z jeho literárních postav, případně předloh v reálných lidech z okolí Baltimoru, které sloužily jako autorova inspirace. Možná chtěl nebohý Poe ve skutečnosti vyslovit jiné jméno, nedokázal ale mluvit srozumitelně.

Dvojí pohřeb

Na Poeově pohřbu 8. října roku 1849 byl dav řídký. Pochován byl u baltimorské Westminster Hall. 10. října 2009 se Poe v Baltimoru dočkal druhého pohřbu. Herci ztvárnili Poeovy současníky a další dávno mrtvé spisovatele a umělce. Všichni vzdali hold a přečetli smuteční řeči převzaté z jejich děl o Poeovi. Součástí pohřbu byla replika Poeovy rakve a vosková mrtvola.

Teorie o úmrtí

Existují domněnky, že Poe mohl být fyzicky zbit pouličními násilníky, nebo dokonce bratry Poeovy snoubenky. Možná nechtěli, aby se jejich sestra zapletla s chudákem alkoholikem. Že měl Poe problém s alkoholem, bylo všeobecně známo. Navzdory svému slibu odepřít si alkohol mohl básník opětovně sklouznout do závislosti.

Naopak úvahy o užívání drog či léků lze s největší pravděpodobností vyloučit na základě výpovědi Poeových známých. Poměrně nedávná teorie uvádí, že Poe mohl mít agresivní mozkový nádor, který způsoboval halucinace a delirium, které Poe projevoval během posledních dnů svého života. Jiní učenci předpokládají lékařské příčiny smrti jako je chřipka, epilepsie, či dokonce vzteklina.

Smrt Edgara Allana Poea tak zůstává i dnes zahalena tajemstvím. Poslední kapitola jeho života je stejně matoucí a temná jako řada jeho příběhů a zdá se, že se nikdy nedočkáme uspokojeného závěru. Jeho verše naštěstí žijí dál i po jeho tajuplné smrti.

Reklama
Reklama