Lucky Luciano byl zatčen a uvězněn. Z vězení se dostal dříve a musel opustit USA. Cestu domů na Sicílii si užil netradičně

Lucky Luciano byl zatčen a uvězněn. Z vězení se dostal dříve a musel opustit USA. Cestu domů na Sicílii si užil netradičně

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na základě obchodování s prostitucí byl Luciano odsouzen na 50 let odnětí svobody, s podmínečným propuštěním po 30 letech. Během druhé světové války jej však vláda potřebovala k ochraně New Yorku, proto byl na základě dohody propuštěn.

Změna režimu vedla k problémům

Vzhledem k tomu, že byl ve 30. letech 20. století politický režim změněn nástupem Franklina D. Roosevelta, došlo ke mnoha reformám, které konečně umožnily boj proti organizovanému zločinu a korupci. Lucky Luciano si v té době vytvořil mocného nepřítele, v podobě newyorského prokurátora Thomase E. Deweyho, který se velmi zajímal o jeho nelegální činnosti a sám vedl kroky k zatčení důležitých členů mafie.

Tento prokurátor zahájil stíhání Luciana poté, co se dostal k účetním knihám a raziím na nevěstince, společně s vyšetřováním zapojení Lucianova syndikátu do činnosti veřejných orgánů.

Luciano si situaci ještě zhoršil tím, že majitelům nevěstinců oznámil, že se částka jejich platu již nebude obměňovat a že již nebude dosahovat výše 50 % z celkového zisku těchto služeb. Pro policii bylo na základě tohoto podnětu jednoduché přimět majitele nevěstinců, aby se rozpovídali o Lucianově ilegální činnosti.

Poté se Lucky Luciano stáhl do pozadí, přičemž chtěl údajně od obchodu s prostitucí úplně odejít, neboť se bál o svou reputaci na veřejnosti. Vyšetřování sice dál pokračovalo, nicméně bylo náročné Luciana z něčeho usvědčit, jelikož na rozdíl od Caponeho platil daně a peníze z nelegální činnosti investoval do legálních podniků.

Zlomovým bodem ve vyšetřování Lucianových nevěstinců byla určitá advokátní kancelář, která pro syndikát pracovala a chránila Lucianovy prostitutky. Na základě těchto skutečností byl nakonec Lucky Luciano donucen dostavit se před soud. S několika svými komplici byl poté shledán vinným a odsouzen k trestu odnětí svobody na 50 let, s šancí na propuštění po minimálně 30 letech. Syndikát po Lucianovi převzal Frank Costello. Thomase Dweye jeho úspěchy v případu Lucianových prostitutek přivedly až na post guvernéra státu New York.

Reklama

Země volá o pomoc

Lucianova první možnost dostat se na svobodu se mu naskytla během druhé světové války. V této době jej potřebovala americká armáda k ochraně doků v New Yorku.

Když sabotáže na newyokské doky v roce 1946 skončily, Lucianovi byl povolen mírnější trest, a to v podobě nuceného transportu zpět na Sicílii.

Po čase stráveném na Sicílii odjel Lucky Luciano na Kubu, kde chtěl svůj návrat do USA předložit, nicméně to nakonec nevyšlo. Jakmile se americká vláda dozvěděla o jeho přítomnosti na Kubě, okamžitě apelovala na kubánskou vládu, aby Luciana vyhostili. Ten se tedy musel definitivně vrátit na Sicílii, kde pořád snil o návratu do Ameriky. Zemřel tam však na selhání srdce.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama