Dejte si duševní restart: Panoramatické přírodní kino na ztuhlé lávě v Jižním Tyrolsku

Dejte si duševní restart: Panoramatické přírodní kino na ztuhlé lávě v Jižním Tyrolsku

Foto: Nemo1963/ Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Daleko od hollywoodského shonu, od hvězd a superhrdinů, kde nezáleží na úrovni HD, speciálních efektech ve 3D ani filmových tricích, teprve tam se stanete autorem svého osobního scénáře i režisérem vlastního filmu. Vítejte v horském skalním kině Knottnkino.

Před miliony let vznikly v Jižním Tyrolsku jedinečné tufové skalní vrcholy, v místním dialektu označované jako „Knottn“. Hned tři tyto skály jsou vulkanického původu a nacházejí se v okolí vesnice Vöran, která je v nadmořské výšce 1204 metrů nad mořem.

Ves zalitá sluncem

Vöran patří podle webu Roterhahn k nejslunnějším vesnicím Jižního Tyrolska. Leží uprostřed přírody jihozápadním směrem, na náhorní planině Tschögglberg nedaleko obcí Hafling a Mölten. Slunce ve Vöranu vychází brzy a večer ještě velmi dlouho svítí.

Biograf natural

Na jednom z vulkanických vrcholů, Rotstein Knott, navrhnul místní umělec Franz Messner vyhlídkové kino s 30 ručně vyrobenými židlemi z oceli a kaštanového dřeva, které připomínají křesla v kině. Vytvořil tak jedinečné venkovní kino umístěné v téměř 1500 m. n. m. Židle jsou odolné proti povětrnostním vlivům, takže si na nich můžete užít nekonečný film, jenž režíruje příroda a který se odehrává mezi nebem a zemí. Tento umělecký projekt zve k tomu, aby turisté odložili starosti každodenního života, zpomalili a naplno si vychutnali radost z okolní přírody.

Ozdravná panoramata až k Dolomitům             

Vidět odsud můžete i horské vrcholy Gantkofel a Weisshorn, celá údolí Etschtal, Ultental, Passeiertal, Meranskou pánev a horské špice masivu Texelgruppe a dokonce Dolomity.

Přesně dle hesla „výhled i nadhled“ umožňuje toto místo otevřít mysl, podívat se na věci z nové perspektivy a reflektovat vlastní život. Čerstvý horský vzduch přitom posiluje tělo i duši. Vyčistíte si hlavu, aktivujte obranyschopnost a zároveň si zvýšíte hladinu hormonu štěstí.

Reklama
Reklama