Milujete českou kuchyni? Pak pro vás máme špatnou zprávu

Milujete českou kuchyni? Pak pro vás máme špatnou zprávu

Foto: stockfotocz2 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kdybychom si nedopřávali tradiční českou kuchyni, nebyli bychom snad ani pořádní Češi. Avšak hrdost stranou, protože zdraví by mělo být na prvním místě. Pokud konzumaci klasických českých jídel omezíte, může to být lepší nejen pro vaše tělo. Snížíte rovněž nepříznivý dopad na životní prostředí.

Obsah článku
  1. Česká kuchyně jako cesta ke zdravotním problémům
  2. Vneste do svého jídelníčku „duhu“
  3. Existuje mnoho způsobů, jak věci změnit k lepšímu

Česká kuchyně jako cesta ke zdravotním problémům

My Češi jsme hrdí na svou kuchyni, od guláše přes svíčkovou na smetaně až po vepřo, knedlo, zelo. Tradiční česká strava je ovšem silně založená na mase a živočišných produktech, což představuje zdravotní i environmentální rizika. Uzeniny, mastné omáčky, lahodné knedlíky a smažená jídla tolik typická pro naši kuchyni zvyšují krevní tlak, cholesterol, riziko cukrovky a také některých druhů rakoviny.

Je důležité si uvědomit, že ne všechny potraviny s velkým množstvím cholesterolu musejí být pro vaše zdraví nutně špatné, naopak. Třeba vejce – kvůli obsahu cholesterolu jsou mnohými zatracovaná, přitom jsou také cenným zdrojem bílkovin. S konzumací to zkrátka jenom nesmíte přehánět. Jedno až dvě vejce denně by mělo být maximum.

Existuje samozřejmě i skupina potravin skutečně nezdravých a s vysokým obsahem cholesterolu, to jsou právě už zmíněné námi milované smažené dobroty, jídla z rychlých občerstvení, uzeniny i sladkosti, včetně zmrzliny a sladkého pečiva.

Vneste do svého jídelníčku „duhu“

Společnost naštěstí získává čím dál větší povědomí o dopadech a roste též větší podpora restaurací nabízejících vegetariánské pokrmy. Jaká je ale situace v domácnostech, třeba právě v té vaší?

Nutriční terapeutka Blanka Judová prostřednictvím Radio Prague International, tedy anglické verze stanice Český rozhlas, doporučuje zařadit do jídelníčku takzvanou duhu. Jedná se o různé druhy ovoce a zeleniny všech barev. Omezte spotřebu masa, snažte se o vyváženou stravu a jídelníček si plánujte s předstihem, aby to pro vás bylo snazší.

Užijte si víkendové hodování, ale v pondělí se obraťte k rostlinným pokrmům, jako jsou saláty z cizrny a čočky. Nemusíte se v chutích omezovat, dopřejte si zajímavou a pestrou stravu v podobě pomerančů, semínek granátového jablka, ořechů a dresinků. Právě dresinky mohou být velmi chutné a zdravé. Stačí, když se poohlédnete po kvalitních receptech.

Existuje mnoho způsobů, jak věci změnit k lepšímu

Produkce masa a živočišných výrobků výrazně přispívá k emisím skleníkových plynů, snížením spotřeby tedy česká společnost omezí i množství škodlivých plynů vypouštěných do ovzduší. Možná nevíte, že zásadní roli hraje též spotřeba vody. Chov hospodářských zvířat a samotné zpracování masa vyžadují spoustu vody, ale jestliže spotřebu masa a ryb snížíme, bude se jí v zemědělství používat méně.

Nemusíte nutně přecházet rovnou na vegetariánství či veganství, abyste dokázali něco příznivě ovlivnit. I malá změna může mít velký dopad. Zkrátka konzumaci masa trochu omezte nebo si vybírejte vysoce kvalitní lokální produkty, případně podporujte restaurace vědomě snižující ekologické stopy.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama