Al Capone mediální hvězda. Čím to bylo, že zrovna on upoutal tolik pozornosti

Al Capone mediální hvězda. Čím to bylo, že zrovna on upoutal tolik pozornosti

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Loupeže, prostituce, obchodování s narkotiky i pašování. To je pouze malý výčet činností, kterým se věnoval nechvalně proslulý Al Capone. Ten měl na svém kontě nejeden zločin. I přesto za většinu svých činů nikdy nepykal.

Al Capone poskytoval pouze to, po čem lidé v těžkých dobách toužili

Láska, nenávist, strach či obdiv. To všechno jsou emoce, které v obyčejných lidech vyvolával Al Capone. Šéf gangu Chicago Outfit se nebál používat brutální metody. Jak sám tvrdil, provozoval pouze činnosti, po kterých lidé v jeho okolí toužili. Úspěšný byl i proto, že svou činnost provozoval v období prohibice, kdy byla zakázaná jak výroba, tak i prodej alkoholu.

Na špinavou práci měl zaměstnance

Lidem se do paměti vryly nejenom jeho tvrdé praktiky, ale také jeho nepolapitelnost. Urputně se snažil jakoukoliv špinavou práci přenechat svým podřízeným. I přesto, že nechal zabít desítky až stovky lidí, za žádnou z vražd nikdy nebyl odsouzen. Uvězněn byl pouze za daňové podvody.

Jako mafiánského bosse jej znala téměř celá Amerika. Aby také ne, když se nebál ukazovat na veřejnosti. Noviny ho byly plné. Nedělalo mu problém dávat rozhovory a rád se sám stavěl do role ochránce a pomocníka lidu. Veřejné se hlásil ke svým italským kořenům a pomáhal cizincům. Aktivně se zapojoval i v chudinských čtvrtích. Právě těmito gesty si získal nejednoho tamějšího občana.

S jeho jménem je spjat i krutý masakr v den svatého Valentýna

Obrovskou slávu mu přinesly i vraždy, kterým se přezdívá „Masakr na den svatého Valentýna“. V roce 1929 Al Capone nechal zavraždit několik svých rivalů. Caponův podřízený domluvil obchod s rivalem Bugsem Moranem. Právě jeho lidé našli při této léčce smrt. Al Caponovi lidé se převlekli za policisty. Mezi tyto falešné policisty se poté přimíchali i muži v civilu. Při obrovské přestřelce muži z druhého gangu zemřeli. Protože ale vše skončilo odchodem Caponových mužů převlečených za civilisty v doprovodu policie, lidé si mysleli, že se nic vážného nestalo.

I když byl za mřížemi, stále byl částečně svobodný

Fascinující je také pobyt Al Capona za mřížemi. Byť byl odsouzený za daňové podvody, svůj pobyt si vcelku užíval. Umístěn byl do luxusně vybavené cely, ve které dokonce přijímal i návštěvy. Nic mu tak nebránilo v dalším obchodování. Skutečného vězení se mu tak dostalo až o pár měsíců později ve vězení Alcatraz.

Dvě strany Al Capona

Al Capone je díky své brutalitě a krutosti znám po celém světě. Je jedním z nejpopulárnějších představitelů mafie, která v Americe ve 20. století působila. Aby byl oblíbený, nebál se dávat rozhovory či pomáhat lidem ve svém okolí. Jeho rivalové či spolupracovníci se snažili zůstávat v utajení. Al Capone si však svoji slávu užíval.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama