Al Caponemu se říkalo „Zjizvená tvář“. Opravdu měl ve tváři 3 jizvy. Zasloužil si je

Al Caponemu se říkalo „Zjizvená tvář“. Opravdu měl ve tváři 3 jizvy. Zasloužil si je

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nejenom násilí, brutalita, veřejná pomoc lidem či obchod s alkoholem i hazardními hrami. Také jizvy budou již navždy spojeny s mafiánským bosem 20. století Al Caponem. Právě díky poraněné tváři dostal přezdívku, kterou z celého srdce nenáviděl.

Osudnou mu byla práce v baru Harvard Inn

Přezdívku „zjizvená tvář“ Al Caponemu již nikdo neodpáře. Málokdo ale ví, že se za tímto zraněním s celoživotními následky neskrývá žádný dechberoucí příběh. Poté, co Capone odešel již ve svých čtrnácti letech ze školy, protloukal se životem, jak se dalo. A tak se stalo, že se na Coney Islandu dostal k práci barmana a vyhazovače. A to v klubu Harvard Inn. V klubu, který patřil gangsterovi, který byl hlavou gangu Five Points. I přesto, že v Americe tehdy probíhala prohibice, tento bar byl plný alkoholu. A to především díky svému napojení na mafiány.

Není příliš překvapující, že si Al Capone vybral pro svou práci právě bar mafiána. V baru obsluhoval hosty, staral se o úklid či mytí nádobí a kontroloval i bezpečnost hostů a zaměstnanců baru. Žádná oslnivá práce to nebyla, ale vzhledem k tomu, že Al Capone neměl dokončené vzdělání, na škole brutálně zbil učitelku a musel se starat i o svou rodinu, neměl příliš na výběr.

Za vším hledej ženu

Obyčejná práce, kterou mohl provádět prakticky kdokoliv, se Al Caponemu stala jednoho dne osudnou. Tedy ne přímo jemu, ale jeho obličeji. Do té doby neposkvrněná tvář přišla jednoho dne k úrazu.

Al Capone byl již v té době pověstný svou schopností používat ve rvačkách pěsti. A tak se stal jedním ze zkušených hlídačů klubu. Jednoho dne na drink přišel Frank Galluccio. Muž přišel v doprovodu své snoubenky a také mladší sestry Leny. Ta Al Caponovi padla do oka. Okamžitě se jí zeptal, zda by se s ním nezávazně nešla projít na pláž. Lena odmítla. A protože měla strach, o všem řekla svému bratrovi.

Statný Al Capone neměl před nožem šanci

Gallucci tento incident přešel v tichosti. Co jej ale rozzuřilo doběla, byla Al Caponova poznámka při jejich odchodu. Na Lenino konto poznamenal, že má opravdu krásnou postavu. O hlavu menší Galluccio na Al Capona vytáhl nůž a bez rozmyslu jej bodl do obličeje a horní části krku. Statný Al Capone před nožem neměl žádnou šanci.

Reklama

Na své jizvy ani novou přezdívku nebyl nijak pyšný.

Al Caponovi se nic vážného nestalo. Jizev na obličeji se však již nikdy nedokázal zbavit. Protože jej podle nich každý dokázal na první pohled poznat, začalo se mu přezdívat „Zjizvená tvář“.

Jizvy se snažil skrýt i make-upem

Sám Al Capone tuto přezdívku doslova nenáviděl. Jeho nelibost dokonce zašla tak daleko, že se ani na začátku 20. století nebál používat na obličej pudr. Při fotografování pak dbal na to, aby fotografie byly pořízeny vždy z jeho pravé strany.

Tvrdil, že úraz utrpěl v boji během první světové války

Al Capone se za své jizvy styděl celý život. Styděl se ale také za způsob, jakým k nim přišel. A tak na nic nečekal a vymyslel si daleko zajímavější příběh. Souboj s malým mužem zaměnil za úraz, který se mu měl stát během první světové války. K jizvám měl přijít během bojů ve Francii. Tento příběh se nebál vyprávět ani přesto, že se nedochovaly žádné důkazy, že kdy ve válce vůbec bojoval.

Reklama
Reklama