Kus malíčku na ruce – to je daň za závažné provinění v Jakuze

Kus malíčku na ruce – to je daň za závažné provinění v Jakuze

Foto: Nesnad / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jednání, které poruší zákony mafie není nikdy bez trestu. V Jakuze jsou tyto tresty zvlášť nepříjemné. Při porušení pokrevního slibu je každému členovi uříznut kousek malíčku. Jeho provinění je na něm pak vidět do konce života.

Yubitsume

Život, strávený jakožto člen mafie, není vůbec nic jednoduchého, neboť se jedná o život plný násilí a brutality. Své o tom ví převážně členové japonského kriminálního podsvětí, jelikož zde jsou násilné podmínky velmi surové.

„Prst Jakuzy“, dále známý jako yubitsume či otoshimae, je známý japonský rituál využívaný zločineckou organizací známou jako Jakuza.

Tento rituál, při kterém si člen Jakuzy sám uřízne kus malíčku, se provádí při situacích, kdy daný člen nějak urazí nebo podvede jiného člena Jakuzy, potřebuje se omluvit nebo být potrestán.

Pokud se jedná o způsob trestu, jde většinou o trest za prořeknutí tajné informace, urážku vyššího článku organizace či třeba pokud daný člen dluží větší obnos peněz, a nemá z čeho by tyto peníze splatil.

Yubitsume se také využívá při zasvěcování nováčků, kdy se odřezává špička levého malíčku, a podle tradice se většinou využívá nůž tanto. Jakmile si nováček uřízne špičku prstu, je podle tradice slušnost sebrat jej a podat svému oyabun (boss) jakožto prokázání loajality a důvěry.

Reklama

Součástí tohoto rituálu dodnes zůstává pravidlo, že daný člen, který podstupuje yubitsume (z jakéhokoli důvodu), musí tento rituál podstoupit svou vlastní rukou a bez pomoci či podpory jiné osoby.

Pokud člen Jakuzy podstoupil yubitsume z důvodu potrestání, většinou za to platí do konce života. Následky této drastické změny jsou pro člověka tak rozhodující, že kromě vyhození z organizace, jsou lidé s „prstovým znamením“ omezováni i v osobním životě, neboť Jakuza ovládá i legitimní služby v Japonsku, tudíž je pro bývalé členy náročné třeba najít práci. V roce 2020 tímto stylem opustilo Jakuzu zhruba 6000 lidí za pomocí policie, nicméně pouze 3,5 % z nich si dokázalo najít práci.

Historie yubitsume

Rituál Jakuza sahá v historii až 100 let dozadu. Existují teorie, že celá idea tohoto způsobu potrestání začala u Bakuto. Jedná se o předchůdce dnešní Jakuzy, která operovala převážně s hazardem na přelomu 18. a 19. století v Japonsku.

Samotné slovíčko yubitsume znamená v překladu „zkracování prstu“.

Pro rituál yubitsume se také v průběhu historie přizpůsobilo tradiční japonské umění boje s mečem, kdy se meč uchopí pevně posledními třemi prsty (malíček, prsteníček a prostředníček), zatímco zbylé dva uchopují zbraň jemně.

Pro oběti yubitsume existuje v Japonsku odborná pomoc. Specialista Shintaro Hayashi vyrábí totiž plastické protézy, které nahradí chybějící články prstů bývalých členů.

Dle jeho slov se situace s yubitsume v poslední dekádě velmi zhoršila a obětí přibývá.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama