Al Capone nebyl úplně bez srdce. Za velké hospodářské krize dokonce pomáhal

Al Capone nebyl úplně bez srdce. Za velké hospodářské krize dokonce pomáhal

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nechvalně proslulým byl Al Capone jako krutý mafiánský boss. Spousta lidí ho ale považovala i za člověka s dobrým srdcem. A to především proto, že bezmezně miloval svou rodinu a za doby velké hospodářské krize se snažil pomáhat i svému okolí.

Mafiánský obchod fungoval především díky alkoholu

Když se Al Capone kvůli bezpečnosti své i své rodiny přesouval do Chicaga, málokdo tušil, co všechno jej tam čeká. Zářnou mafiánskou kariéru odstartoval po boku Torria. Tomu pomáhal nejenom s obchodováním s alkoholem, které bylo ve 30. letech za doby prohibice velmi dobrým obchodem. Aktivně v Chicagu řídil také prostituci. Když pak v roce 1925 odcházel Torrio po svém nebezpečném postřelení na odpočinek, vedení organizace nemohlo připadnout nikomu jinému než Al Caponovi.

Al Caponovi hrála hospodářská krize do karet

V době Al Caponova úspěšného obchodu došlo v Americe k velké hospodářské krizi. Ta otřásla téměř všemi obyvateli Ameriky. Aby také ne, když ze dne na den přišli o práci. Každý se snažil sehnat alespoň nějaké jídlo na příděl. Smysl života zmizel. Lidé měli prázdné kapsy. Jejich jedinou šancí bylo najíst se ve vývařovnách, které nabízely kávu, koblih či polévku zdarma.

Al Capone byl chytrý, a tak věděl, jak této situace využít. Tím, kdo těmto lidem začal mezi prvními pomáhat, byl i tento obávaný mafiánský boss. Al Capone se z krutého zabijáka a obchodníka s alkoholem, drogami či prostitutkami přeměnil na dobrosrdečného filantropa, který chtěl zachránit společnost.

Situace v Chicagu byla katastrofální. K milému překvapení všech však jednoho dne, začátkem listopadu 1930, přišla tolik potřebná pomoc. V té době ještě nikdo netušil, že vývařovna otevřená na adrese South State Street 935 patří mafiánovi. To, že průměrně 2 200 lidí dostalo každý den zadarmo najíst, měl na svědomí právě Al Capone, což bylo po několika týdnech překvapením opravdu pro všechny.

Lidé získali dostali dostatek jídla na celý den

A že se nejednalo o chudé občerstvení. Usměvavé kuchařky v zářivě bílých zástěrách rozdávaly k snídani kávu a sladké rohlíky. K obědu lidé obdrželi polévku a k večeři kávu s chlebem. Jídlo dostal kdokoliv, bez ohledu na jakákoliv pravidla. Stačilo přijít a každý bez rozdílu dostal tolik jídla, kolik potřeboval k uspokojení svého žaludku.

A proč byl Al Capone tak štědrý?

Al Capone byl znám jako jeden z nejvíce krutých mafiánů všech dob. Navenek se sice prezentoval jako obyčejný obchodník s nábytkem, jeho krutost ale byla známa široko daleko. V tehdejších novinách však byl uveřejněn názor jeho spolupracovníka. Ten tvrdil, že se Al Capone nemohl dívat na to, jak ubozí lidé trpí hlady. To, zda Al Capone pomáhal pouze proto, aby se lidé netrápili hlady, je však ve hvězdách.

Reklama
Reklama