Samuraj, rónin a pak člen Jakuzy. Jak mír způsobil vzestup jedné z nejstarších zločineckých organizací

Samuraj, rónin a pak člen Jakuzy. Jak mír způsobil vzestup jedné z nejstarších zločineckých organizací

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jakuza, nejznámější japonská mafie na světě. Nikdo nemohl tušit, že mír v Japonsku povede k bezpráví, násilí, drogám a zabíjení. Samurajové z dávných dob neuměli žít v míru.

Jakuza – japonské podsvětí

Jakuza, japonské zločinecké podsvětí, které je známé také jako Boryokudan, či Gokudo. Veškeré výrazy, které symbolizují název Jakuzy, znamenají „násilná skupina“, přičemž samotné slovo jakuza údajně odkazuje na strategii japonské karetní hry, která je podobná blackjacku.

V Japonsku, převážně na západě, se termín jakuza používá k označení gangstera jakožto jednotlivce, nebo k označení celé skupiny v organizovaně orientovaném zločineckém prostředí.

V kriminálním světě se Jakuza angažuje převážně v únosech, vydírání, prostituci, distribuci a vyvážení drog, hazardu, nepočítaje všechny restaurace, bary, taxikářské služby a jiné služby, které ilegálně ovládá.

Podobně jako v italské mafii, i Jakuza pracuje systematicky, v jakési hierarchii. Vůdce každého gangu, který Jakuza ovládá, je známý jako oyabun (boss), a jemu podřadným v této hierarchii se říká kobun (učedníci), kteří tradičně skládají krvavý slib, jakožto zkoušku důvěry a loajality.

Základní principy Jakuzy vycházejí z tradic a rituálů samurajů, na které většinou odkazují specifickým stylem tetování či samurajského značení, nebo dokonce druhem boje.

Jakuza z Sherwoodu

Původní příběhy a legendy o Jakuze se velmi podobají příběhům o Robinu Hoodovi. Původně byla totiž tato japonská zločinecká organizace známá podle své zvyklosti „bohatým brát a chudým dávat“.

Reklama

Členy Jakuzy bývali společenští vyvrhelové, kteří se postavili zákonu a využívali moci bezpráví k pomáhání společnosti, na čemž si také postavili své základní postavení a reputaci. Počátky tohoto stylu zločinu sahají až do 4. století minulosti, do dob samurajů a róninů.

V 17. století (období Tokugawa), zavládl v Japonsku mír, což vedlo k tomu, že spousta samurajů přišlo o své pány, čímž se z nich stali róninové. Vzhledem k tomu, že většina neznala prakticky nic jiného než boj, založili si tito róninové své vlastní zločinecké gangy, které byly známé jako Hamato-yakko.

Někteří róninové se však spojili s městským lidem a vytvořili gangy, známé jako Machi-yakko, které jsou brány jako nepřátelé Hamato-yakko, a zároveň jde o praotce dnešní Jakuzy.

I přes mnoho nelegálních činností, ve kterých měli Machi-yakko prsty, jsou právě oni považováni za tu čestnou a spravedlivou organizaci.

Některé zdroje uvádí, že Jakuza má základy také v Hamato-yakko, nicméně samotná organizace tuto teorii sama popírá a vyvrací. Z historických zdrojů tak nelze přímo určit, z jakých „yokko“ gangů moderní Jakuza vychází, neboť oba dva druhy těchto gangů vymizely na konci 17. století.

Reklama
Reklama