Znáte kvěkolici nebo circinátní vernaci? 5 nejpodivnějších druhů zeleniny na světě

Znáte kvěkolici nebo circinátní vernaci? 5 nejpodivnějších druhů zeleniny na světě

Foto: grafvision / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Už jste unaveni ze stále stejných druhů zeleniny v supermarketu? Ukážeme vám alespoň zlomek z nejrůznějších a trochu bizarních produktů přírody, které se běžně jedí po světě, ale k nám se téměř nedostanou, nebo velmi pomalu. A proč nezajít do specializované prodejny zeleniny, nebo zahraničních obchůdků a nevyzkoušet něco nového.

Karela – hořká okurka, hořký meloun, momordica 

Tato zelená hrbolatá zelenina se nejvíce podobá zelené tykvi. Výrazná slupka obsahuje chinin, což je prvek, který dodává karele charakteristickou hořkou chuť (podobně jako tonic). Hořkost - oblíbená v pákistánských pokrmech - lze potlačit vařením karely s třtinovým cukrem. Okurka se dostala do autentické čínské kuchyně díky flexibilitě chuti. V Indii i jinde se karela jí jako zelenina a je jednou z hlavních plodin poskytujících vitamín C a další prospěšné látky na spoustu nemocí - především snižuje hladinu cukru v krvi (tarani.cz).

Fiddleheads

Fiddleheads jsou mladé ještě stočené výhonky – tedy listy veškerých kapradin. Některé jsou po uvaření, pokud byly ještě pevně stočené, jedlé. Odborný český název je strašný – jedná se o circinátní vernaci. Jiný český název to nemá. (Helpforenglish.cz). Tyto zelené malé lahůdky mají velice krátké vegetační období, chutnají podobně jako chřest a snadno se vaří. Umyjte je a poté orestujte na másle, posolte a máte rychlou zdravou svačinku.

Sunchoke - topinambur

Slunečnice topinambur, starším názvem topinambur hlíznatý, lidově zvaná židovské brambory nebo řidčeji také jeruzalémské artyčoky, je bylina z čeledi hvězdicovitých.

Ačkoli je topinambur někdy známý jako jeruzalémský artyčok, ve skutečnosti nemá žádnou souvislost nebo podobnost s ničím z této oblasti a také tam není používán, pokud víme. Jedná se o další kořenovou zeleninu, která se běžně používá jako náhrada pro fanoušky brambor, kteří chtějí variantu s nízkým obsahem škrobu. Sunchoke se pěstuje tak snadno, že nás překvapuje jeho nedostatečná popularita v Evropě. Zvědaví milovníci alkoholu se také rozhodli použít topinambur k fermentaci místo běžnější cukrové řepy. Dovoluje vysoce kvalitní a čistší kvašení, které zvyšuje jak chuť, tak kvalitu výsledného alkoholu.

Romanesco Broccoli - kvěkolice

Pokud jste vyrostli v nenávisti k brokolici a báli jste se, že vám přistane na talíři, pak zelenina romanesco opravdu vypadá jako něco z hororového filmu. 

Česky kvěkolice je jedlá rostlina druhu brukev zelná, která je variantní formou květáku, jemuž se, stejně jako brokolici, podobá. Je to zelenina bohatá na vitamin C, vitamin B9 neboli kyselinu listovou, vlákninu a karoten.

Radicchio Variegato Di Castelfranco – čekanka obecná hlávková

Čekanka obecná hlávková salátová je druh listové zeleniny, který vypadá jako květ potřísněný krví. Není to úplně krásné, ale castelfranco je rozhodně zarážející. Jak byste očekávali, tato listová zelenina je docela hořká a je stále oblíbenější jako další prvek k salátům. Tento druh čekanky, který se nejčastěji vyskytuje v Itálii, se prosadil po celém světě u spotřebitelů, kteří chtějí k domácím pokrmům přidat jemnější italskou zeleninu. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama