Reklama

Masér Nikiho Laudy a dalších sportovců odtajnil tajemství olympijského jídelníčku

Masér Nikiho Laudy a dalších sportovců odtajnil tajemství olympijského jídelníčku Foto: EvrenKalinbacak / Shutterstock
Aktualizováno:
4 min

V 70. a 80. letech minulého století celá rakouská sportovní elita přísahala na vídeňského maséra Williho Dungla, jehož znalosti pomohly již ve zcela beznadějných případech. Dokázal vrátit na start i vážně poškozené sportovce a zbavit je bolesti. Dungl sázel na léčebnou sílu přírody a na léčivé byliny. Stal se z něj uznávaný kuchař s velkolepými výsledky především u skokanů na lyžích.

Reklama

Své rozsáhlé vědomosti využíval pro vrcholové sportovce po mnoho let. „Hasil“ nejrůznější problémy, které se u nich objevily bezprostředně před začátkem závodu. Niki Laudovi umožnil start v Monze i přes těžce poškozený obratel. Lauda tehdy dvakrát zvítězil (1978 a 1984) a roku 1984 se stal dokonce potřetí mistrem světa.

Před zimní olympiádou v americkém Lake Placid v roce 1980 se tým skokanů na lyžích kvůli předešlým vleklým zdravotním potížím, na které nic nezabíralo, stali přesvědčenými zastánci plnohodnotné stravy.

V přípravě na OH se rozhodl tým kolem rakouských „orlů“ provést pokus se změnou výživy v prostředí bohaté a chutné americké stravy. Museli si s sebou přivézt vlastní suroviny a Dung se stal jejich kuchařem!

Reklama

Nutno skoncovat

Prvním krokem bylo vyvarovat se používání bílého rafinovaného cukru a vymílané bílé mouky. Za druhé nasadit tolik přirozené stravy, kolik jen bude možné. Třetí podmínkou bylo: pouze velmi málo masa při stravování na závodech.

Sami mlít a připravit

Přivezli si s sebou elsaský mlýnek na obilí. V něm mohli každé ráno připravit své vlastní müsli. Drtili pšenici, oves a pětizrnný šrot. Takto připravené obilí změkčovali rozinkami nebo fíky namočenými asi hodinu ve vodě a nakonec přidali citronovou šťávu, med, lněné semínko, ořechy a někdy i jiné sušené ovoce. Takhle přišlo müsli na stůl. K němu podávali jogurt a jablka.

Cukr za med

Kamkoliv cestovali, vždy si dodávali do kuchyně vlastní mletou mouku. Velmi rychle odbourali z jídelníčku cukr. Ideální náhradou byl včelí med.

Reklama

Klíčky a olej

Potom začali přidávat klíčky. Sojové boby vyráží vždy za tři dny klíčky, které lze přimíchat do salátů s přídavkem oleje lisovaným za studena nebo nesterilizovanou smetanou.  

Salát první

Zeleninové saláty servírovali jako syrovou stravu před hlavním jídlem. Pak teprve následovala polévka a vše ostatní.

Samo a bio

Mléko a dle možností používali přímo z pastvin. Dokonce připravovali i vlastní jogurty. U ovoce, zeleniny, vajec a obilí dbali na biologický způsob výroby.

Zkušenost s müsli

Když si svěřenci dali ráno müsli a dostatečně žvýkali!, neměli celé dopoledne hlad a přitom byli stále velmi výkonní.

Novoty

V amerických Iron Mountains byla připravena pro sportovce standardní snídaně: hora vajec a šunky. Rakušané jídlo vrátili, poprosili o hluboké talíře a vyndali si své müsli. Začal se kolem nich srocovat hlouček zvědavců a všichni chtěli vědět, co ti blázniví Rakušáci budou jíst.

Reklama

Ukázka jídelníčku

V knize Proti bolestem bez léků od Wolfganga Exela a Willi Dungla jsou detailně popsány recepty podle množství kalorií, podílu bílkovin, tuků a uhlovodanů, ale i co do obsahu purinů a cholesterolu pro možnost srovnání. My pouze vybíráme:

SNÍDANĚ

Tvarohové müsli - Müsli z ovesných vloček - Pšeničné müsli

SALÁTY

Salát z kyselého zelí - Celerový salát - Pampeliškový salát - Pochoutka ze syrové mrkve

POLÉVKY

Rýžová krémová - Krémová celerová

HLAVNÍ JÍDLA

Plněné cukýny - Prosné nudle - Pikantní fenykl - Pečené brambory - Rýžový nákyp

DEZERTY

Borůvkové mléko - Tvarohový krém - Prosný puding s ovocem - Hroznový koláč - Posilující kuličky se sušeným ovocem

CHLÉB

Grahamová veka - Celozrnný chléb

Reklama
Reklama