Přátelství v dospělosti: s kým trávit svůj čas a komu se naopak vyhnout?

Přátelství v dospělosti: s kým trávit svůj čas a komu se naopak vyhnout?

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Denně potkáváme nespočet lidí. Některé nám stačí vidět jednou, abychom jich měli plné zuby, jiné si oblíbíme natolik, že se stanou součástí našeho života. Ti jsou našimi přáteli, s nimiž trávíme volné chvíle, prožíváme nezapomenutelné zážitky a nejednou nám i pomohou z těžkých situací.

Osamělost může být smrtelná

Osamělost berme jako pocit nedostatku, touhu být s někým. Někteří lidé totiž volí samotu dobrovolně a mohou být v tomto stavu i šťastní a spokojení. Kdežto osamělost působí na člověka negativně. Od pradávna lidstvo žilo ve skupinkách, kde neustále probíhala komunikace, a tak se v nás vytvořila potřeba společnosti. Je prokázané, že pocit osamění zapříčiňuje deprese nebo stavy úzkosti, což se kolikrát podepíše i na zdraví fyzickém. Jak s tím bojovat? Nebát se a vyrazit ven, projít se po parku, náměstí a třeba i s někým prohodit pár slov. Však o nic nejde. Zvedne to náladu a možná i potkáte zajímavého člověka, kterého zatoužíte mít za přítele.

Do přátelství investujte

Stejně jako ekonomika neporoste bez investic, tak přátelství bez úsilí upadne. Dejme si příklad. Máte volnou sobotu, jste unavení a hodláte odpočívat. Dostanete však zprávu od kamaráda, že by s vámi někam zašel. Zůstanete doma? Pokud ano, samozřejmě to pochopí, i když bude zklamaný. Přijdete ovšem o společný zážitek, který vztah utvrzuje. Pakliže odmítáte pravidelně, možná je už z toho váš přítel otrávený a ani nepočítá s tím, že někam chtít budete. Pak se přestane ptát a časem je po přátelství. Proto nebuďte líní a ukažte svým blízkým, že o společné zážitky stojíte.

Přátele si vybírejte

Jste dospělí lidé s právem zvolit si, koho ve svém životě chcete mít. Pomlouvá vás přítelkyně za zády, řekněte jí to. Zbavíte se člověka, který vám nemá co nabídnout. Zaměřte se na ty, co o vás opravdu stojí a ze kterých vy máte dobrý pocit. Vkládat energii do přátelství, z něhož druhá strana profituje a vám dělá jen vrásky, je ztrátou času.

Reklama
Zdroj článku:
ted.com
Reklama