Zločinecké dětství obávaného šéfa šéfů Al Caponeho. Už od malička to byl nebezpečný výrostek

Zločinecké dětství obávaného šéfa šéfů Al Caponeho. Už od malička to byl nebezpečný výrostek

Foto: Anton_Ivanov / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Al Capone je nejčastěji skloňován v souvislosti s Chicagem, přesto však dětství strávil v Brooklynu. Jaké byly jeho počátky a kterými skutky si vydláždil cestu k americké mafii?

Rodák z Brooklynu

Možná ho znáte jako „Zjizvenou tvář", pro mnohé se však stal nezapomenutelným již jako „Tlouštík z Brooklynu". Zpočátku nic v Caponeho rodině nenasvědčovalo tomu, že se stane nejznámějším gangsterem na světě. Jeho rodiče byli – stejně jako předkové řady jiných amerických mafiánů – italští přistěhovalci. Jeho otec byl holič a matka švadlena. Caponeovi se usadili v brooklynské čtvrti Navy Yard, kde se jim 17. ledna 1899 na ulici Navy Street 95 narodil syn Alphonse. Dětství tak Al strávil na adrese 38 Garfield Place v Park Slope. Ve stejné ulici pak žili i další členové rodiny Capone. Podle některých zdrojů později Al Capone schovával peníze ve zdech jednoho ze starých rodinných domů.

Problémy již na základní škole

Capone byl až do šesté třídy poměrně nadaným a talentovaným žákem. Pak však začal po stránce prospěchu značně upadat, což nakonec vyústilo i v jeho vyloučení ze školy. Mladý Al totiž při jedné příležitosti dostal ránu od učitelky, a tak se jí pomstil a ránu jí vrátil. Pak byl poslán do ředitelny a ředitel ho také udeřil. Takovéto tresty byly v té době na denním pořádku. Mladý Al Capone se do školy už nikdy nevrátil.

Chytnul se špatné party

Al Capone se brzy seznámil s Johnnym „Liškou“ Torriem a Frankiem Yalem, kteří se stali jeho mentory. Zapojil se do činnosti malých místních gangů, jako byly Junior Forty Thieves, Bowery Boys a Brooklyn Rippers.  Poté přešel do manhattanského gangu Five Points. Šlo o manhattanský pouliční gang z počátku 20. století, který pro Ala sloužil jako vstupní bod do světa zločinu a mafie.

Al Capone a přátelé
Al Capone a přátelé | Zdroj: Brinks38200 / Creative commons, CC-BY-SA

Přezdívku Zjizvená tvář získal již v mládí

Z období Al Caponova mládí také pochází přezdívka Scarface neboli Zjizvená tvář. K události došlo ještě v Brooklynu, konkrétně na Coney Islandu, v roce 1917. Dospívající Al v té době pracoval v baru zvaném Harvard Inn. Jednou večer přišel na skleničku muž jménem Frank Galluccio, jeho sestra Lena a jeho společnice Maria Tazio.

Capone byl Lenou naprosto učarován, a v průběhu večera se neustále dožadoval její pozornosti. Lena však přesto odolávala jeho nátlaku, a Al tak v nestřežený okamžik pronesl směrem k ní nevybíravou poznámku. Frank požadoval, aby se Al omluvil, a když odmítl, vytáhl gangster nůž a pořezal Ala na obličeji.

Reklama

Al Capone sám přezdívku Zjizvená tvář nenáviděl a svému okolí často tvrdil, že jizvy jsou důsledkem bojů ve Francii za první světové války.

Éru dospívání završil sňatkem

V roce 1918 se Al Capone oženil s Mae Josephine Coughlinovou. I tato velkolepá událost se konala v Brooklynu. Manželé spolu později měli jedno dítě, syna jménem Albert Francis Capone, kterému se říkalo Sonny. Jeho kmotrem byl boss Johnny Torrio.

Reklama
Reklama