Život za mřížemi nebyl pro Al Caponeho zase tak špatný. V Alcatrazu měl ve své cele v podstatě luxus

Život za mřížemi nebyl pro Al Caponeho zase tak špatný. V Alcatrazu měl ve své cele v podstatě luxus

Foto: Thesab / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Al Capone byl jedním z nejznámějších gangsterů všech dob. Během prohibice si žil jako král, později však zamířil na místo stejně proslulé jako on – do věznice Alcatraz uprostřed Sanfranciského zálivu.

Historie Skály

Když španělský poručík a mořeplavec Juan Manuel de Ayala spatřil v srpnu 1775 ostrov Yerba Buena, nazval ho Isla de los Alcatraces, což v překladu znamená Ostrov pelikánů. Později se tak název této výspy ustálil na prosté Alcatraz. Dnes se místu běžně přezdívá také The Rock, tedy Skála. V roce 1847 zde byla postavena vojenská věznice, která se v klasickou federální věznici přeměnila až v srpnu roku 1934. Místo se proslavilo zejména tím, že v ní byli umístěni ti nejhorší zločinci. V letech 1934 až 1963 bylo ve „Skále“ 1576 těžkých zločinců, včetně původního gangstera Machine Gun Kellyho, Roberta Strouda či Al Caponeho.

Caponeho dohnaly daňové úniky

Al Capone žil zločineckým životem, přičemž páchal prakticky všechny druhy kriminálních aktivit od pašování alkoholu po vraždy. Nakonec to však byly daně, které gangstera dostihly. V roce 1931 byl souzen a odsouzen za neplacení daní ve snaze úřadů dostat ho konečně na dlouhou dobu za mříže. Byl odsouzen k 11 letům federálního vězení, které si nejprve odpykával ve federální věznici v Atlantě. Později však bylo rozhodnuto o jeho přesunu do Alcatrazu, kam tehdy 35letý Al nastoupil 22. srpna 1934, tedy se skupinkou prvních trestanců, kteří zde měli být umístěni.

Mafiánské praktiky i za mřížemi

Boss chicagského podsvětí se prakticky okamžitě pokusil prosadit svou nadvládu a podplácet lidi okolo sebe, aby se dostal pod kontrolu. První ředitel Alcatrazu James A. Johnston však jeho myšlenky na zkorumpování utnul hned v zárodku. Capone se tak musel smířit s tím si svůj trest zkrátka odsedět.

Nadstandardní péče pro místní trestance

Život ve vězení však nebyl vždycky ponurý a nepříjemný. Ředitel Johnston věřil, že dobré jídlo zabrání vězňům ve vzpourách. Denně se podávala tři jídla a vězni mohli dostat další porce, pokud dojedli předchozí talíř. V každé cele byl jeden vězeň, což bylo bezpečnější. Měsíčně se promítaly filmy pro ty, kteří se dobře chovali, a také byl přístup do knihovny se spoustou knih a časopisů. Říká se, že někteří vězni žádali o přeložení do Rocku právě kvůli těmto výhodám.

Al Capone ve Skále

Al Capone hrál na banjo ve vězeňské kapele Rock Islanders. Podle vězně Roberta Victora Luka se ke Caponemu v Alcatrazu chovali jako ke každému jinému. Nuda byla pro vězně škodlivá a obvykle vedla k tomu, že se dostali do problémů a museli zůstat v segregaci neboli „díře".

Reklama

Luke se domníval, že četba a odpočinkový dvůr nestačí k tomu, aby byli vězni spokojení. Také uvedl, že k útokům na ostatní vězně obvykle docházelo ve sprchách. Capone nebyl vůči takovým útokům imunní. V roce 1936 James „Tex“ Lucas ve vězeňském holičství pobodal Al Caponeho polovinou nůžek. Ten pak v rámci odvety Lukase zmlátil svým banjem.

Zůstal jeho duch ve vězení?

Al Capone si v Alcatrazu odseděl celkem 4,5 roku. Trpěl dlouhodobým působením syfilidy, která začala ovlivňovat jeho mozek, a na zbytek trestu byl převezen do věznice Terminal Island v jižní Kalifornii. Alcatraz definitivně opustil 6. ledna 1939. Traduje se, že ve zdech věznice je i dnes slyšet přízračný zvuk banja, na které hrával.

Reklama
Reklama