Al Capone měl bratra. „Two Gun“ Hart byl takřka opakem Ala, nakonec se jejich cesty ale přeci jen přiblížily

Al Capone měl bratra. „Two Gun“ Hart byl takřka opakem Ala, nakonec se jejich cesty ale přeci jen přiblížily

Foto: CísařBonaparte / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Příběh Al Caponeho dodnes patří k těm nejznámějším historkám amerického podsvětí. Málokdo už ale ví, že legendární Zjizvená tvář měla i bratra, který se rozhodl bojovat na opačné straně barikády.

Příběh dvou bratrů

Žádný jiný zločinec pravděpodobně nepřestal fascinovat veřejnost tak jako Al Capone. Král organizovaného zločinu v době prohibice a nechvalně proslulá postava dodnes inspiruje autory k tvorbě nespočtu knižních a literárních zpracování jeho životního příběhu. Zatímco jméno Capone je známé po celém světě, mnohem méně lidí ví o jeho nejstarším sourozenci, válečném hrdinovi, který si změnil jméno, zastával funkci strážce zákona a navzdory snaze vzepřít se osudu se nakonec nevyhnul vazbám na svého bratra.

Kdo byl Richard James Hart

Alův bratr Vincenzo Capone se narodil v Itálii v roce 1892 jako nejstarší dítě Gabrieleho a Teresiny Caponeových. Po přestěhování do New Yorku se rodina začala připlétat do sporů místních gangů, nicméně Vincenzo se rozhodl zvolit jinou cestu. Ještě jako teenager opustil rodinný dům, přičemž si začal říkat James.

V průběhu dospívání se snažil živit různě. Jednu chvíli pracoval u cirkusu, později narukoval i do armády. Všude se však snažil co nejvíc utajit svůj původ. Lidem okolo sebe tak nalhával, že pochází z Mexika, či že je naopak původní obyvatel amerického kontinentu.

Po válce se James vrátil do Států. Usadil se v městečku Homer ve státě Neb, kde se ještě více distancoval od svých nechvalně proslulých bratrů. Přijal tedy jméno Richard Hart na počest tehdy populárního kovboje z němých filmů. V roce 1919 se oženil a v rychlém sledu se mu narodili tři synové.

Na straně zákona

Zatímco ostatní bratři se dali na dráhu zločinu, James se v roce 1920 stal prohibičním agentem. Vedl mnoho razií a většina jeho zatčení skončila odsouzením. Díky řadě úspěšných zátahů si vysloužil přezdívku „Two-Gun“. V převlecích cestoval do měst, aby v utajení vyšetřoval místní pašerácké operace. V roce 1923 byl zapleten do přestřelky, při níž byl zabit nevinný člověk. Přestože byl po formálním vyšetřování zproštěn viny, tento incident navždy poškodil jeho pověst.

Reklama

Časem obnovil kontakt s rodinou

S postupem času začal Hart znovu navazovat vztahy s Caponeovými. Jednou za rok, zpravidla během prázdnin a bez vědomí své ženy, odcestoval sám do Chicaga. Svým dětem o vazbách na Ala nic neřekl, přestože se občas v novinách objevily zvěsti o jejich přízni.

V létě 1927 Hart sloužil jako osobní strážce prezidenta Calvina Coolidge, když prezident s rodinou trávil dovolenou v Black Hills. Coolidge netušil, že jeho ochránce je bratrem nejznámějšího gangstera všech dob.

Po prohibici se stal smírčím soudcem, nicméně díky finanční tísni byl nucen mít i druhé zaměstnání. Když už nezvládal ani platit účty za elektřinu, rozhodl se kontaktovat svou zapovězenou rodinu. James Richard Hart se stal díky podpoře Caponeových opět bohatým a uznávaným. Nechtěl však prozradit, odkud peníze pocházely. V budoucnu se dokonce své rodiny zastal před soudem, kde křivě přísahal ve prospěch svého bratra. Hart se po procesu vrátil do Homeru a 1. října 1952 tam ve věku 60 let zemřel.

Reklama
Reklama