Mozartova sestra byla minimálně stejně nadaná jako on. Přesto jí nebylo dovoleno stát se stejně úspěšnou

Mozartova sestra byla minimálně stejně nadaná jako on. Přesto jí nebylo dovoleno stát se stejně úspěšnou

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mozart byl jedním z nejúspěšnějších hudebních skladatelů všech dob. Málokdo ale ví, že měl minimálně stejně nadanou sestru, jako byl on sám. S Nannerl dokonce vystupoval na nejednom koncertu. Poměrně přísná doba ale jeho starší sestře v kariéře nepřála.

18. století úspěch žen příliš nepodporovalo

V minulých stoletích platilo, že se ženy držely doma. Staraly se o rodinu, vyšívaly či hrály na hudební nástroje. Jednou z žen, která bravurně ovládala hru na hudební nástroje, byla i Mozartova sestra. Jaká však byla škoda, že v 18. století bylo prakticky nemyslitelné, aby ženy veřejně vystupovaly. I přesto, že se Maria Anna Walburga Ignatia Mozart narodila s hudebním talentem, nikdy jej nemohla uplatnit tak jako její bratr Wolfgang.

Maria Anna se narodila v roce 1751. Celý život jí nikdo neřekl jinak než Nannerl. Vyrůstala spolu se svým úspěšným bratrem a dalšími pěti sourozenci. Byla vůbec první z rodiny, u které se hudební talent projevil. Dalším z talentovaných byl pak samotný Wolfgang. Žádný z jejich ostatních sourozenců se však nedožil dospělosti. Možná i to je důvod, proč již nikdo z rodu nezažil takový hudební úspěch. 

Hudba byla v rodině Mozartových odpradávna

Hudební talent oba sourozenci zdědili po svém otci. Ten byl významným skladatelem, hudebním teoretikem, učitelem skladby i známým houslistou v rakouském Salzburku. Obě z dětí tak měly jednoho z nejlepších učitelů tehdejšího Rakouska i Německa.

Když bylo Nannerl 7 let, začala se na popud svého otce učit hrát na cembalo. Protože byl v době, kdy se Nannerl učila hudební základy, v jejich přítomnosti i Wolfgang, vytvořili si spolu opravdu silné pouto. Dokonce takové, že si vytvořili svůj vlastní tajný jazyk. 

Otec svou dceru na začátku velmi podporoval

Otec byl z talentu obou svých dětí opravdu nadšený. Dokonce tak moc, že pro ně v roce 1762 zorganizoval koncert. Na něm tak vystoupili hned dva potomci Mozartova roduSpolečný koncert Wolfganga a Nannerl byl tak úspěšný, že zaujal samotnou císařovnu Marii Terezii. Poté se jejich otec rozhodl vydat se s nimi na turné po celé Evropě. Byli tak populární, že dokázali vyprodat i koncert v Paříži. 

Lásku k hudbě musela vyměnit za manželské povinnosti

V době, kdy Nannerl dospěla, se ale vše muselo změnit. A to především kvůli nepsaným společenským pravidlům. Koncerty měly obrovský úspěch. Žádná z recenzí nebyla negativní. Všichni oslavovali jedenáctiletou dívku, která s naprostou přesností a neuvěřitelnou lehkostí dokázala na cembalo zahrát i ty nejsložitější skladby. Od roku 1769 ale měla Nannerl zakázáno vystupovat. Příkaz přišel od jejího otce. A to proto, že již měla věk na vdávání. Musela se tak vzdát jakýchkoliv ambicí a věnovat se manželským povinnostem. 

Hudební sen se rozplynul

V srpnu roku 1784 se Nannerl provdala za Johanna Baptistu Franze von Berchtolda ze Sonnenburgu. Pozoruhodné je, že již byla jeho třetí manželkou. Von Berchtold v životě neměl příliš štěstí a byl již dvojnásobným vdovcem. Dohromady pak vychovávali jeho pět dětí z předchozích manželství. Sama Nannerl porodila tři děti, z nichž pouze jedno se dožilo dospělosti. Svého syna však dala na výchovu svému otci Leopoldovi do Salzburku. I přes své povinnosti se lásky k hudbě nikdy nevzdala. Na klavír hrála každý den několik hodin.

Reklama
Reklama